Ledena kapa Zemlje, čiji beli prekrivač postoji u kontinuitetu već 40 miliona godina, kako tvrde poznavaoci. Opisuje se još i kao najveća pustinja na svetu, s obzirom da zbog hladnoće, vetrova i minimalne količine padavina, ne postoji nikakvo trajno ljudsko naselje, a od životinja i biljaka obitavaju samo pingvini, mahovine, lišajevi i alge. Evo još nekih ledenih, a zanimljivih činjenica o Zemljinom Južnom polu.

 

antarktik_1

Najniža temperatura, ikada zabeležena na Zemlji, izmerena je baš na Antarktiku, 21. jula 1983. godine. i iznosila je – 93,2 stepena po celzijusovoj skali. Najviša temperatura ikada zabeležena je celih 14,5 stepena celzijusovih. (Foto: www.youtube.com)

 

antarktik_vetar

Opisuje se kao izuzetno vetrovito područje, u kome vetar može da dostigne brzinu od neverovatnih 320km/h, što i ne čudi s obzirom na nepregledno prostranstvo brisanog prostora.
(Foto: www.wondermondo.com)

 

debljina_leda

Izračunato je da prosečna debljina ledenog pokrivača Južnog pola iznosi 1.600 metara, a ima mesta gde je i znatno deblji. (Foto:  keruxreplies.wordpress.com)

 

antarktik_internet_domen

Antarktik nema mnogo šta, ali ako mislite da ne možete da pošaljete mejl iz ove ledene pustinje, prevarili ste se, jer ima svoj internet domen i to je .aq.

(Foto: bashny.net)

 

crkva_na_antarktiku

Jedini je kontinent koji nema vremenskih zona, ali zato ima čak 7 pravoslavnih crkvi i samo jedan bankomat. Takođe, ovo je jedina kopnena celina na Zemlji koju ne naseljavaju mravi i reptili. (Foto: www.pinterest.com)

 

nicija_zemlja

Antarktik niko ne poseduje, mada je bilo brojnih pokušaja od strane raznih zemalja da se „dokaže“ da je makar delom, ovaj pol njihova teritorija. Tako je, recimo, u jednom pokušaju, Argentina u januaru 1979. godine, poslala trudnu ženu na Antarktik da se tamo porodi. Jedino što su postigli je to da je argentinski dečak, prva beba rođena na ovoj teritoriji.   (Foto: www.nj.com)

 

krvavi_vodopad

Ovo je mesto i fenomena pod nazivom „krvavi vodopad“. Evo i objašnjenja. Na nekoliko mesta na Antarktiku, ispod glečera izbija slana voda, koja je, po poslednjim zaključcima naučnika, bogata oksidima gvožđa, koji su odgovorni za crvenu boju vode.

(Foto: www.youtube.com)

 

meteori_na-antarktiku

90 % meteora koji su do sada pali na Zemlju, pronađeni su na ovom ledenom području. (Foto: www.earthmagazine.org)

 

najveci_ledeni_breg

Najveći ledeni breg, ikada izmeren, ima površinu od 11.000 kvadratnih kilometara i od ledenog sistema Antarktika se odvojio u martu 2.000. godine.  

(Foto: www.123rf.com)

 

jezera_ispod_antarktika

Postoji 300 jezera pod ledom, koje toplota Zemljinog jezgra čuva od zaleđivanja. Neka jezera su i na dubini od nekoliko hiljada metara. Interesantno je i napomenuti da je, prema izveštaju ESA-e (Evropska svemirska agencija), usled topljenja leda polarne kape, došlo do pada gravitacije na ovom području.

(Foto: futureofscience.tumblr.com)

Uvodna fotografija: wallpapers.brothersoft.com