Svakako jedan od bisera koje zemlja Srbija poseduje, ali kao i ostali biseri, ponekad, zaboravljen padne na dno škrinje. Veliki Lazar Hrebeljanović odredio je baš ovaj grad da bude prestonica, ali ne samo prestonica, već i srednjovekovni kulturni, politički, trgovački i stvaralački centar tadašnje Srbije. Danas ovo je šarmantan i dostojanstven grad, koji leži na 189 kilometara južno od Beograda i i dalje je važan ekonomski, kulturni sportski, administrativni, zdravstveni i obrazovni centar ovog dela Srbije, preciznije Rasinskog okruga i okoline. A po čemu je još ovaj grad speecifičan i jedinstven, saznajte u produžetku.

 

Foto: forum.klix.ba

Foto: forum.klix.ba

Predanje kaže da je Kruševac dobio ime po oblom rečnom kamenu krušcu, od koga je većim delom bio sazidan.

 

Iako je daleke 1371. godine knez Lazar odlučio da utvrdi grad koji danas znamo kao Kruševac, postoje tvrdnje da je na tom mestu naselje već odavno postojalo, što znači da je ovo grad sa izuzetno bogatom, dugačkom i burnom istorijom.

 

Foto: slikekrusevca.com

Foto: slikekrusevca.com

Grad kneza Lazara, ili Šaren Grad, kako je ime dobio u prevodu sa turskog „Aladža Hisar“, je ustvari utvrđenje nadomak današnjeg grada, a najbolje očuvani deo svakako je crkva Lazarica.

 

Foto: tt-group.net

Foto: tt-group.net

Od Lazarevog utvrđenja, odnosno „tvrdog“ grada danas nije ostalo puno, ali se održala čuvena Donžon kula, kroz koju se ulazilo u ovaj impozantni srednjovekovni grad.

 

Foto: in4s.net

Foto: in4s.net

Sin Lazara Hrebeljanovića, despot Stefan, upravljao je zemljom takođe iz Kruševca do 1405. godine, kada je prestonica izmeštena u Beograd. Ipak, Kruševac kao grad ne gubi na svojoj važnosti, jer se u njemu odvijaju važni sastanci i dogovori srpskih velikaša i turskih predstavnika, među kojima je bio i jedan sultan.

 

Foto: amazon.it

Foto: amazon.it

Jedna od najvećih zanimljivosti vezano za ovu kulu jeste podatak da je sazidana od oblutka što je prava retkost ali i verovatno razlog što su Turci utvrdi dali ime Šaren Grad.

 

Foto: stil.kurir.rs

Foto: stil.kurir.rs

Po jednom starom predanju koje datira iz 1898. godine, pred jednom 13-godišnjom devojčicom se ukazala Bogorodica i pojavio se izvor vode, za koji se i danas duboko veruje da je lekovit, te da leči razne bolesti. Poznato je da na ovaj izvor dolaze ljudi iz cele Srbije ali i okruženja. Na ovom mestu podignut je i manastir Đunis.

 

Foto: krusevacgrad.rs

Foto: krusevacgrad.rs

Današnje moderno gradsko jezgro sa okolnim naseljima zahvata prostor kompozitne doline Zapadne Morave, između Župe, Kopaonika, Jastrepca i Ibarske doline.

 

Foto: nikolacupas.com

Foto: nikolacupas.com

Gradsko naselje Kruševca ima u svom sastavu čak stotinu seoskih naselja.

 

Foto: turizamkrusevac.com

Foto: turizamkrusevac.com

Neki od najpoznatijih Kruševljana su Stanislav Binički, Dobrica Ćosić, Radmila Živković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Stojan Protić, patrijarh German i mnogi drugi…

Naslovna fotografija:  Master Holidays