„Musa Sapientum“. Ovo je naziv za voćku, čijeg ploda se godišnje na svetskom nivou pojede neverovatnih 100 milijardi komada, a znači „plod mudraca“. Najveća zabluda koju imamo, a koja je vezana za banane jeste ta da rastu na drveću. Plodovi niču na jednoj stabljici koja se nisko odiže sa tla. Sledbenici proroka Muhameda smatrali su drvo banane svetim, a Hindusi su verovali da raste u čast njihove boginje Kale. U produžetku možete saznati još zanimljivosti koje krija jedna od najukusnijih vočki na svetu.

 

trudnice_jedu_banane

Foto: medicaldaily.com

Banana je najprirodniji mogući način da se održava dobro stanje kod trudnica. Po svom sastavu, banane su boga te Folnom kiselinom, Kalcijumim, gvožđem i Vitaminom C, a takođe su i prirodni i jaki antioksidanti. Pa tako, umesto da se konzumiraju, recimo, šumeće tablete, dovoljno je u ishranu redovno uvesti banane, koje će svakako obaviti svoj posao na putu ka sigurnoj i zdravoj trudnoći.

 

voda_banana

Foto: wallpaperhdi.com

Mada verovatno i ne deluje tako, više nego interesantan podatak kaže da čak 75% banane čini – voda. Takođe izdvajamo zanimljivost koja kaže da je više pesama napisano o banani, nego o bilo kom drugom voću.

 

banane_uganda

Foto: makefruitfair.org

Zemlja, za čije stanovnike možemo reći da posebno uživaju u ovoj voćki jeste afrička Uganda. Statistika kaže da u ovoj zemlji, svaki stanovnik na godišnjem nivou pojede oko 250 kilograma banana.

 

razlicite_vrste_banana

Foto: framasphere.org

Do danas, banane su sortirane u preko 500 različitih vrsti. Korenje drvenaste biljke koja daje ove slatke plodove, može biti staro i po nekoliko stotina godina. Apsolutno su dostupne, jer ih je moguće brati svakodnevno u toku godine. Lišće banane može da naraste i do gorostasnih 9 metara.

 

banana_republika

Foto: salamancafresh.com.au

Ekonomija centralne Amerike, us vojoj istoriji beleži period kada je gotovo u potpunosti zavisila od proizvodnje i prodaje banane. Dakle, pošto je država praktično zavisila od uslova koje su postavljali tajkuni koji su predvodili industriju banana, ovaj deo Amerike nazvan je „Banana republica“ (Banana Republic). Ovaj izraz ostao je popularan sve do danas.

 

kora_od_banane

Foto: womendailymagazine.com

Koliko je korisna banana, toliko je korisna i njena kora, koja sadrži kalijum, magnezijum i mangan, pa njena primena može biti višestruka. Pomoću nje mogu se izbeliti zubi, tako što će se unutrašnjost kore utrljavati u same zube. Takođe, dobra je u smanjivanju i otklanjanju bradavica sa kože, a takođe ublažava i bol od opekotine, kao i nesnosan svrab od komarca.

 

vazna_u_ishrani

Foto: croptrust.org

Ova slatka voćka zauzima četvrto mesto na spisku najvažnijih poljoprivrednih proizvoda, odmah nakon pšenice, kukuruza i pirinča. Njena važnost posebno se beleži na istoku Afrike, gde predstavlja glavnu prehrambenu namirnicu za polovinu tamošnjeg stanovništva.

 

spadaju_u_bobicasto_voce

Foto: finedininglovers.com

Zvučaće možda čudno, ali po klasifikaciji, banane spadaju u bobičasto voće. Ovu tvrdnju su objasnili botaničari i to sledećom definicijom: „mesnato voće, koje je proizašlo iz jednog jajnika“.

 

antidepresiv

Foto: houseofinspirations.wordpress.com

Kada se osetite depresivno, umesto da uzimate lekove, bolje da pojedete jednu bananu. Kao što je poznato, dobro raspoloženje i sreću izaziva supstanca po imenu Seratonin, koju inače proizvodi i konzumacija banane, pa se može reći da ima ulogu i antidepresiva.

 

rec_banana

Ako ste se ikada zapitali odakle potiče sama reč -banana-, evo objašnjenja. Originalna reč glasi -banan-, to je reč arapskog porekla i u prevodu znači prst. Ime ima logike, jer voćka zaista liči na prst, dok grozd banana podseća na ruku.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders