Uz sve različite ukuse, koji vladaju na ovom našem svetu, pokušajte da nađete makar jednu koja ne voli picu. Odmah da vam kažemo – ne postoji! Može se jesto na brzaka, u hodu, ili se pak gustirati polako i na miru, parče po parče. Opseg ukusa, koji se pruža, kao što znamo, od dražesno blagog, pa do papreno ljutog, uz nepregledan spektar značina, čini zadovoljstvo svim telesnim čulima. Za picu ne možemo reći da je to prosto – hrana. To je umetnost, od vajkada pečena na drvima, sa istorijom i tradicijom. Pica je Dolce Vita. A dok nam polazi voda na usta, evo šta o njoj i njenoj istoriji ne znamo.

 

u_grckoj

Foto: outtathekitchen.com

Prva pica, ikada napravljena, nije potekla ni iz Italije, niti iz Amerike, kako vlada mišljenje. Strai Grci su ti koji su podarili pucu svetu. Počelo je tako što su pekli tanku, ravnu i okruglu pogaču – hleb, na koju su stavljali povrće, paradajz, začine i maslinovo ulje.

 

od_hleba_pica

Foto: Pinterest

Daleke 1889. godine, italijanska kraljica Margarita, putujući kroz svoju zemlju, opazila je svoje podanike kako jedu okrugao hleb. Udovoljivši svojoj radoznalosti, probala je i oduševila se. Međutim, to se smatralo –seljačkom- hranom, pa su ljudi sa dvora bili prilično uznemireni.

 

rafael_esposito

Foto: burnblog – WordPress.com

Jednog dana, kraljica je pozvala svog šefa kuhinje Rafaela Esposita (Rafaelle Esposito) i  zatražila od njega da joj napravi picu. Birajući sastojke u boji italijanske zastave, šef Esposito upotrebio je paradajz, sveži bosiljak i sir Mocarelu (Mozzarella). Ubrzo se proneo glas da je kraljičino omiljeno jelo pica, pa je stekla posebno poštovanje svojih sunarodnika.

 

margarita

Foto: ducaspizza.com

Po kraljici, pica je i dobila ime, a najzanimljivije je to što se tradicija održala sve do danas, a najlepša Margarita pravi se, kako tvrde Italijani u Napulju (Naples). 

 

mesec_pice

Foto: rentatracquetclub.com

Širom američkog kontinenta, oktobar se proslavlja kao nacionalni mesec pice i to od 1987. godine.

 

braca_celentano

Foto: YouTube

Smrznutu picu su izmislili braća Selentano (Celentano) 1957. godine. Tada, bila je dostupna samo u radnjama sa prehrambenim namirnicama, ali pošto je vremenom postal veoma popularna, postal je i lako dostupna, pa se mogla naći u barovima, na pumpama pored puta, čak i po prodavnicama mešovite robe.

 

lombardi

Foto: TripAdvisor

Sinjor Lombardi (il signor Lombardi) je ime osobe, koja je otvorila prvu piceriju u Americi, 1895. godine. Pogađate, otvorena je, naravno, u Njujorku (New York).

 

raznosenje_pice

Foto: санчез.рф

Kada govorimo o svetskoj statistici, stiže nam vruć podatak pravo iz pećnice, koji kaže da se svake godine, širom sveta proda oko 5 milijardi pica, a subota uveče smatra se najomiljenijim vremenom, kada se konzumira najviše pice.

 

vegetarijana_i_napojnice

Foto: Pinterest

Po anketi koja je sprovedena među dostavljačima pice, žene češće naručuju vegetarijansku picu, ali i ostavljaju veći bakšiš od muškaraca.

 

tradicija

Foto: valcolatte.it

U Italiji, gde se pica smatra domaćim brendom, postoji zakon, koji određuje sastojke i način spravljanja pice, kako bi ostala autentična i tradicionalno prepoznatljiva. Smrznuta pica svakako ne spade u tradiciju.

(Naslovna fotografija: www.maieczane.com)