Vibrator danas nije tabu tema. Ili, barem, uglavnom nije… Ovo pomagalo ima svoju istoriju, staru već 150 godina. Predstavljamo vam je:

 

Neku vrstu vibratora, osmislili su Japanci. Oni su koristili šuplje kuglice koje su mogle stati u vaginu. U kulgicama se nalazilo malo klatno koje bi se pomeralo dok se žena kreće. Zvuči interesantno, no, ove kuglice ipak ne smatraju pretečom vibratora.

89cb486a755ae63278a28398ec3dc511

Švedski Lekar Gustav Sander je 1865. godine osnovao medikomehanički institut koji je opremio gimnastičkim aparatima u okviru kojih se nalazio i aparat namenjen masaži, ali ne genitalnoj. No, na ideji tog aparata, konstruisan je prvi vibrator 1869. godne, od strane američkog lekara Džordža Tejlora. Aparat je služio za lečenje ženskih psihičkih tegoba.

Ova vibrator-mašina je bila skupa, teška i velika, a sastojala se iz tapaciranog stola i predmeta sferičnog oblika koji je vibrirao, kao i kaiševa za vezivanje. No, ovaj aparat nije imao preterano učinka u lečenju “ženskih tegoba”.

centrifugal-vibrator-and-vibrating-chair-good-health-publishing-1909jpg-0c1995da20cc6027

Foto: syracuse.com

 

Sledeća dva pokušaja pravljenja vibratora bila su: vibrator na nožni pogon, poput šivaće mašine i vibrator na navijanje. No, nisu ni ovi aparati nisu doživeli upotrebni uspeh.

7926054-3x2-940x627

Foto: abc.net.au

Prvi vibrator na baterije je konstuisan 1875. godine. Bio je od mesinga, mali, lagan za upotrebu, ima je drvenu dršku i dugmence koje se pomeralo kako bi se aparat isključio i uključio.

Nakon što su različiti proizvođači počeli da proizvode vibrator, koji je ličio na fen za kosu i bušilicu, istovremeno, a brzo je dostigao solidnu prodaju, došlo je do oštrog protiviljenja zdravstvene javnosti. Aparat se prodavao preko ženskih časopisa i mogao je da stigne na kućnu adresu, a to je lekarski milje smatrao skandaloznim.

3560779655_c35a6ca8f6_z

Foto: jesswitkins.wordpress.com

Vibrator se u novinama reklamirao pod sloganom „Sva uživanja mladosti će pulsirati u tebi“.

390px-white_cross_electric_vibrator_ad_nyt_1913

Sredinom ’20-ih godina XX veka zabranjena je reklama za vibrator i tako je ostalo sve do ’80-ih.

http-_a-amz-mshcdn-com_wp-content_uploads_2015_02_sex-toy-land-1

Povratak vibratora se desio 1966. godine, a izumitelj je Jon H. Travel. Ovaj vibrator nije imao kabl, bio je nepromočiv, oblikovan poput uda, sa točkićem na vrhu. No, ubrzo se događa seksualna revolucija koja menja tok pogleda na seksualna pomagala, te svi navedeni vibratori odlaze u istoriju.

119705357_pervuye_vibratoruy_4

Foto: liveinternet.ru

Od tada do danas na tržištu se pojavio neverovatan spektar vibratora različitih boja, upotrebnih mogućnosti i cenovnog ranga. Uopstalom, sigurni smo da ste bar jednom videli sve te moderne zečiće i druge vibrirajuće životinjke! 🙂

vibratori-u-obliku-zeca

Napomena: Dildo je bio smišljen još u antičko doba. Bio je najčešće od slonove kosti, a tokom svih godina stvaranja vibratora, nije bilo prepreka za njegovu kupovinu.

tumblr_lwm2qxtqtp1qggdq1

Foto: wtfarthistory.com

Informacije preuzete iz: Peter Englund, Male istorije (Geopoetika, 2009.)