Davne 1899. godine, Nikola Tesla je izazvao najdužu veštačku munju na svetu. Munja je bila dugačka 41m, a izazvana je u američkoj državi Kolorado. Tom prilikom, Tesla je dobio prigodan nadimak Gospodar munja (Lord of lightening). Inače, postoji podatak da su munje drugi uzročnik smrti po redu na tlu SAD-a. Znate li da prosečna temperatura munje iznosi čak 27.700 °C? Šta još ne znate o munjama, pročitajte u nastavku teksta.

Jedna engleska studija je pokazala da su muškarci podložniji udaru groma čak pet do sedam puta više nego žene. Utemeljeno naučno objašnjenje za ovu pojavu ne postoji.

udar_groma

Foto: Pinterest

Podaci kažu, da na godišnjem nivou, od udara groma u svetu strada oko 24.000 ljudi.

 

stvaranje_munje

Foto: Pinterest

Faktori koji utiču na glasnoću groma su brojni, a među njima su i vlažnost vazduha, brzina i oštrina vetra, dok se snaga zvuka izražava u decibelima, te tako, udar groma obično iznosi oko 120 decibela (dB).

stado_ovaca

Foto: mnn.com

Godina 1939. bila je kobna za jedno stado ovaca u američkoj saveznoj državi Juta , kada su od samo jednog udara munje stradale 835 ovce.

 

globalno_zagrevanje_vise_sevanja

Foto: fabiusmaximus.com

Naučni podaci predviđaju da će do 2.100-e godine, doći do povećanja udara groma koji su praćeni jakim olujama i do 50%, i to zbog globalnog zagrevanja.

 

marakaibo

Foto: caribflame.com

Nećemo pogrešiti ako kažemo da postoji “uporna” oluja iznad jazera Marakaibo u Južnoameričkoj državi Venecuela. Oluje praćene udarima groma traju noću i po deset sati, a dešavaju se oko 10 puta godišnje.

 

sevanje_od_erupcije

Foto: Pinterest

Neke vulkanske erupcije su sposobne da stvore veliko električno pražnjenje, prilikom koga se stvaraju munje duge i po nekoliko kilometara.

 

x_zraci

Foto: Pinterest

Dokazano je da munje sa sobom nose takozvane X zrake, koje su poznate po radijaciji.

 

brza_munja

Foto: globalsailingweather.com

Brzina munje može da dostigne neverovatnih 200.000 kilometara na čas (km/h). Ova enormna brzina omogućava munji da ogromnom brzinom zagreje vazduh mesta gde udari, te otuda požari i sprženi objekti.

 

cumulonimbusi

Foto: stormeffects.com

Oblaci iz kojih se stvaraju munje, pa samim tim i gromovi, nazivaju se kumulonimbusi (latinski cumulus – gomila i nimbus, kišni).

Naslovna fotografija: Reddit