Po čemu to pamtimo „velike“ ljude i koji je uopšte kriterijum da bi smo proglasili nekoga velikim? Da li je to hrabrost, ljudskost, inovativnost, genijalnost, mudrost, ili pak nešto sasvim drugo? Istorija i ljudi pamte vođe, glumce, slikare, pevače, pisce i sećaju ih se po njihovim delima i dostignućima. Pamte ih i po dobrom i po lošem, pa smo mi, u pokušaju da zaobiđemo stereotipe, odlučili da se prisetimo poslednjih reči nekih od tih velikana ljudske istorije. Smisleno, smešno, zastrašujuće, srcecepajuće. Tako bismo mi opisali ono poslednje što su oni izgovorili, a kako će na vas delovati, najpre pročitajte, pa onda razmislite.

 

Foto: sutori.com

Foto: sutori.com

Arhimed, starogrčki matematičar, fizičar i astronom, koji je ujedno udario temelj ovim naukama, poslednje je rekao „Ne dirajte moje krugove“. Prema daljim navodima, ova izjava odnosila se na novi matematički problem, koji nije uspeo da dovrši jer ga je vojnik, koji je došao da ga uhapsi i odvede rimskom vojskovođi ubio u naletu besa jer Arhimed nije hteo da pođe dok ne reši zadatak.

 

Foto: quotes2love.com

Foto: quotes2love.com

Leonardo da Vinči, umetnik, slikar, arhitekta, pronalazač i vajar, rekao je u svom poslednjem trenutku: „Uvredio sam Boga i čovečanstvo jer moj rad nije dostigao kvalitet koji je trebao“. 

 

Foto: oddee.com

Foto: oddee.com

Marija Antoaneta, kraljica Francuske, koja je ostala upamćena po čuvenoj rečenici: „Ako nema hleba jedite kolače“, prema istorijskim izvorima, poslednje što je izgovorila pred smrt bilo je: „Izvinite. Nisam to uradila namerno“. Te reči izgovorila je navodno svom dželatu, nagazivši ga na nogu dok se pela na giljotinu.

 

Foto: izismile.com

Foto: izismile.com

Ne toliko poznati američki glumac Džim Harkins (Jimm Harkins) zadnje je kazao: „Želim da umrem mirno u snu, kao što je umro moj deda, a ne vrišteći od užasa kao putnici njegovog autobusa“.

 

Foto: rmg.co.uk

Foto: rmg.co.uk

Ruski car Petar Veliki, na samrti je rekao nešto ni malo smešno. Naime zadnje reči ruskog cara ostale su misterija, s obzirom da je stigao da izgovori samo: „Dajte sve…“, a zatim izdahnuo.

 

Foto: craveonline.com

Foto: craveonline.com

Čuveni pevač Džejms Braun (James Brown), rekao je: „Večeras odlazim“ i zaista te večeri izdahnuo.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Jedan od najpopularnijih glumaca 50-ih godina, Hemfri Bogart (Humphrey Bogart), rekao je: „Nikada nije trebalo da pređem sa skoča na martini“.

 

Foto: quotes2love.com

Foto: quotes2love.com

Neprolazni, nezaboravni, ekscentrični i nadareni Salvador Dali, poslednje je pitao: „Gde mi je sat?“.

 

Foto: whalenpaprobatelawyers.com

Foto: whalenpaprobatelawyers.com

Karl Marks, ostao je dosledan sebi do samog kraja, rekavši: „Poslednje reči su za budale koje nisu dovoljno rekle“.

Foto: vehicleofwisdom.com

Foto: vehicleofwisdom.com

Osoba koja je svojim rečima izazvala najveću misteriju svih vremena, o kojoj se i dan danas govori, po malo i očekivano, upravo je veliki Albert Ajnštajn, koji je umirući svoje zadnje reči izgovorio na nemačkom, a kako je žena koja ga je negovala bila Amerikanka koja nije govorila nemački jezik, svet nikada nije saznao šta je to jedan od najvećih umova ikada poslednje izgovorio.

Naslovna fotografija: sethskim.com