Kažu stari, sto ljudi – sto ćudi. Pogotovo kada su zdravlje i ishrana u pitanju. Tada, čini se, svako ima neku svoju ideju o idealnoj ishrani i u većini slučajeva pokušava da je nametne. Mi smo konsultovali prirodu, a po malo i nauku i evo do kojih 10 proizvoda prirode smo došli, u želji da definišemo namirnice kako bi ubrzali metabolizam.

 

omega_3

Foto: theissnscoop.com

Omega 3 masne kiseline.

Pretežno ih ima u ribi, međutim, orašasti plodovi, lan i konoplja su izuzetno bogati ovim sastojkom. Prirodno ubrzavaju metabolizam jer u velikoj meri utiču na hormone po imenu -leptin-, koji je zadužen za usporavanje metabolizma.

cili_papricica

Foto: theissnscoop.com

Ljute papričice.

Ovaj podatak će posebno obradovati one koji generalno vole začinjenu hranu da jedu. Unos poznatih “chilli” papričica, može ubrzati metabolizam i do 25%. Prilikom jela, luči se -kapsaicin-, supstanca koja supstanca koja stimuliše receptore bola, što povećava cirkulaciju krvi, kao i brzinu kojom se sagorevaju kalorije.

 f57c13f2f4f258903ddaf6390dfb2e62-hero

Hrana bogata kalcijumom.

Studija Univerziteta u Tenesiju (Tennessee), pokazala je da je dnevno optimalno konzumirati izmešu 1.200 i 1.300 miligrama kalcijuma, koji će svakako ubrzati rad našeg metabolizma.

 citroni_shutterstock_29972725

Citrusno voće.

Regulišući nivo insulina i podižući količinu vitamina C, koja je neophodna organizmu, ubrzavaju metabolizam. Znači trk do prodavnice po narandže, limun, mandarine, ili limetu…

 

f6c6258c4c72d2cad1157e1157fea98f_header

Začini.

Začini poput crnog bibera belog luka u prahu i đumbira mogu da učine da se pored prilagođenih fizičkih aktivnosti sagori i do 1.000 kalorija.

 

kruska_i_jabuka

Foto: ideasqueayudan.com

Kruške i jabuke.

Dakle, osim što su niskokalorične, zdrave i ukusne, ove voćke ubrzavaju metabolizam, što pokazuje studija koju su sproveli lekari u Rio de Žaneiru (Rio de Janeiro), a koja je pokazala da žene koje konzumiraju ovo voće imaju više uspeha u sagorevanju kalorija.

zeleni_caj_i_kafa

Foto: Take a coffee (or tea) break…

Kafa i zeleni čaj.

Dok, kako je naučno dokazano, svojim sastojcima ubrzavaju metabolizam imaju još pozitivnih dejstava na organizam, kao što su redukovanje i smanjenje celulita kod žena, kao i smanjenje nivoa šećera u krvi i unos velike količine antioksidanata.

 3-retete-de-supe-clade-gata-in-30-de-minute_size1

Supe.

Naučne studije, a i praktična ishrana je dokazala da redovna konzumacija supa sprečava i smanjuje pojavu gojaznosti.Služi se pre glavnog obroka i dokazano je da unos supe smanjuje količinu čvrste hrane koju pojedemo.

 

Kako-spremiti-brokoli-1

Brokoli.

Iako možda nije na listi najomiljenije hrane, izuzetno je važan zbog visokog nivoa kalcijuma, kao i vitamina A, C i K. Obrok u koji je uključen brokoli obezbediće dovoljno vlakana koji su neophodni našem organizmu.

 

18032014122630-2-6017262062_d0fe8f4a9e_z

Plodovi sa celim zrnom.

Recimo, ovsena kaša i braon pirinač. Ove namirnce imaju nutritivna svojstva, kao i karbohidrate koji ubrzavaju metabolizam regulišući i stabilišući nivo insulin u organizmu.

Naslovna fotografija: www.dimakopoulosi.gr