Sa pravom se oduševimo svaki put kada vidimo kamilu, bilo uživo, bilo na televiziji. Poseta Egiptu, ili nekoj od zemalja Bliskog Istoka, jednostavno nije kompletna ako se bar jednom ne jaše kamila. Zabavne su nam, simpatične, znamo da mogu dugo bez vode, da šetaju pustinjama bez poteškoća, da neke od njih ponekad i pljuju, ali… Šta sve ne znamo o ovim fantastičnim stvorenjima, pročitajte u narednim redovima.

 

mast_ne_voda

Foto: k–k.club

Protivno ubeđenjima, kamile u svojim grbama ne skladište vodu, već masti. Iako naseljavaju samo ekstremno tople oblasti, mast koju čuvaju ne smeta telu, već je po potrebi pretvaraju u vodu.

 

lepe

Foto: Newravenna.com

Reč kamila, u prevodu sa arapskog jezika, doslovce znači -lepa-. Dakle, ako ikada budete pričali o kamilama sa nekim ko potiče sa Bliskog Istoka, o kamilama govorite isključivo u superlativu.

 

kamilje_meso

Foto: bigroast.com

Najveći obrok koji se služi širom sveta prilikom nekog slavlja, je upravo pećena kamila i služi se na bogataškim svadbenim veseljima širom arapskog sveta.

 

u_trku

Foto: en.people.cn

Iako deluju po malo usporeno i malo više tromo, to je samo na prvi pogled. Kada se zatrče, mogu da dostignu brzinu do 64 km/h. Ipak, tu brzinu kamila ne može dugo da održi, ali bez problema može da se kreće brzinom od 40 km/h.

 

kamilje_mleko

Foto: camel4milk.wordpress.com

Ukoliko posetite Abu Dabi, jedan od specijaliteta koje možete da probate je i kamilje mleko. Usvom sastavu sadrži mnogo više vitamina C i gvožđa, pa se zato koriste i pri nekim tretmanima lečenja. Jedini razlog zbog koga kamilje mleko nije „osvojilo“ zapadno tržište, je taj, što ni jedna vlada sa zapada nije pokazala volju za pokretanjem projekta testiranja i tretiranja ovog prirodnog proizvoda.

 

pokretne_biblioteke

Foto: www.ruudelmendorp.com

U Keniji su upravo kamile zaslužne za obrazovanje i opismenjavanje lokalnog stanovništva. Pitate kako? Pa korišćene su da doture knjige u zabačena mesta u kojima nije bilo uslova za formiranje bilo kakve biblioteke.

 

100_kamila

Foto: go2india.in

O značaju kamila na Bliskom Istoku govori i sledeći podatak. Dakle, priča kaže da je deda proroka Muhameda bio spreman da žrtvuje sina arapskom bogu Hubal. Ipak, u zamenu za sina, odlučio je da bogu ponudi krdo od čak 100 kamila. Ako je verovati priči, bog je radi prihvatio.

 

14_miliona_kamila

Foto: 1of7.org

Ukupna populacija broji oko 14 miliona kamila, koje su rasprostranjene u Aziji i Australiji. Smatraju se posebnim delikatesom, posebno ako je u pitanju mlado kamilje meso.

 

gube_tecnost_iz_tela

Foto: fineartamerica.com

Priroda je uredila tako, da je svim sisarima, uključujući i ljude, potrebno da izgube svega 15% vode, da bi dehidrirali. Međutim ovo nije slučaj i sa kamilama, koje mogu da izdrže i funkcionišu do 25% vode.

 

piju_vodu

Foto: pinterest.com

S obzirom da se kreću po sušnim pustinjma u kojima nema ni kapi vode, važno je da unesu dovoljno tečnosti na vreme. U jednom cugu mogu da popiju preko 150 litra vode, što je prilično fascinantan podatak, pošto smo utvrdili da ne skladište vodu u grbama.

Naslovna fotografija: Askideas.com