Pomislili ste da ste sve videli do sada? E, pa niste u pravu, a mi smo tu davam to i dokažemo. Predstavljamo vam nešto potpuno drugačije, nesvakidašnje, kontraverzno, nešto što će vas oduševiti. Danas, pred vama, ni manje ni više nego spektakularni  muzej mafije iz Las Vegasa, koji potpuno ruši standarde svega već viđenog. Ne verujete nam? Ništa zato, uverite se sami! 

Foto: vegasnews.com

Foto: vegasnews.com

Italijanska „Koza Nostra“, kineske „Trijade“, ruska „Bratva“, japanske „Jakuze“, „creme della creme“ su sveta mafije, i teško da bismo među njima mogli da se odlučimo koja bi ponela titulu najopakije, najsurovije, najstrašnije.

Ali, čekajte… Nešto fali, zar ne?

Dobro vam se učinilo, fali jedna kriminalna organizacija, koja svakako zaslužuje da se nađe na ovoj listi opasnih momaka, a zbog svoje dobre organizacije koju ne narušavaju ni globalne krize, ni elementarne nepogode, ali ni ostale katastrofe koje izazivaju čovek i priroda, svakako je američka mafija, čiji koreni sežu sve do temperamentne, mediteranske Italije.

Foto: thetravelmagazine.net

Foto: thetravelmagazine.net

Tokom godina, definicija organizovanog kriminala je evoluirala, uostalom, kao i sam kriminal, ali srž je ostala ista, a odnosi se na obavljanje raznoraznih delatnosti, koje se sve mogu svrstati pod jednu kapu i opisati jednim pridevom: protivzakonite.

Američka, odnosno italijansko-američka mafija, vremenom, postala je više od kriminalne organizacije.

Foto: smartsave.com

Foto: smartsave.com

Dobila je titulu pop kulta, pa su o njoj snimljeni neki od najpopularnijih holivudskih blokbastera, pisane su knjige, opevana je u muzičkim hitovima, ekranizovana je u kompijuterskim igricama i serijama, proživljavana je kroz razne tematske emisije.

Između ostalog, u ključajućem i blještavom gradu poroka koji, kako kažu oni koji su ga na sopstvenoj koži okusili, nikada ne spava, gradu o kome mnogi sanjaju, u koji dolaze kao obični ljudi, a odlaze kao najveći srećnici ili najgori gubitnici, nalazi se muzej koji je posvećen upravo kultu američke mafije i to na jedan dekadentan i upečatljiv način.

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

Na samom projektu muzeja se apsolutno nije štedelo, pa se vrednost ovog kontraverznog zdanja procenjuje na vrtoglavih 42 miliona američkih dolara.

Ali, ono što ne treba da zaboravimo, jeste da ipak govorimo o Las Vegasu, jednom od retkih mesta na Zemlji, gde snovi čas posla postaju stvarnost. Ili ne…

Foto: ontheluce.com

Foto: ontheluce.com

Ono što ćete sigurno doživeti u „The Mob Museum“, ukoliko posetite pustinjsku Nevadu i poročni Las Vegas u njoj, jeste jedinstveni vremeplov u vreme kada je mafijaška organizacija na tlu Amerike nastala, pa zatim u doba kada je stasavala, harala, pa sve do današnjih dana, kada, moramo da primetimo, deluje nesmanjenim intenzitetom.

Foto: traveldonkey.jp

Foto: traveldonkey.jp

Postavke muzeja prostiru se na 3.800 kvadratnih metara i podeljene su na tri etaže, od kojih je svaka impresivnija od prethodne.

Foto: reviewjournal.com

Foto: reviewjournal.com

Žive scene mafijaških obračuna, autentično oružije koje je korišćeno u uličnim hajkama, pa čak i komad pravog izrešetanog zida, samo su komadić onoga što možete videti u ovoj, pa rekli bismo škrinji mafijaškog blaga.

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

U sklopu posete muzeju, možete da zatražite od obučenih instruktora da vas nauče kako se puni i koristi pravi mafijaški revolver, a ukoliko on zakaže, možete se osvrnuti oko sebe i pronaći sijaset predmeta koje su američki mafijaši godinama pretvarali u ubojito oružje – lopate, čekići, bejzbol palice, neizbežne „betonske cipele“, pa čak i nož za led.

Foto: tripadvisor.com

Foto: tripadvisor.com

Za one koje zanima kako je i na koji način kružio novac koji je ova mafija obrtala, može posetiti kratko predavanje o „pranju“ i sakrivanju para, od čega su američki gangsteri napravili pravu umetnost.

Foto: amusingplanet.com

Foto: amusingplanet.com

Kupovinom ulaznice za muzej, koja košta svega 18 američkih dolara, možete se upoznati sa biografijama nekih od legendarnih imena američke mafije, a što je najinteresantnije od svega, možete saznati kakvi su bili pre nego što su zakoračili u svet mafije, šta ih je navelo na taj put i kako su se izborili za svoje mesto, koje ih je poslalo pravo u istoriju slavnih.

Ako smo vam malčice zagolicali maštu ovim tekstom, ili vam, pak, rasplamsali interesovanje, dodatne informacije o samom muzeju, posetama, postavkama i zanimljivim dešavanjima vezanim za isti, možete saznati posetom zvaničnom sajtu muzeja https://themobmuseum.org/

 

Naslovna fotografija: Mob Museum