Da, mislimo na Aljasku, koju je tadašnja carska Rusija, 1867. godine prodala Sjedinjenim Američkim Državama za, gotovo simboličkih, 7,2 miliona američkih dolara. Pitate se zašto? U strepnji da, tokom Krimskog rata Aljaska, kao zemlja bogata zlatom i drugim rudama, ne padne u ruke neprijateljske Engleske, što bi tadašnju Rusiju u određenoj meri destabilizovalo, paralelno sa obe strane i ruske i američke, javila se ideja o prodaji, odnosno kupovini zemlje.

 

kupoprodajni_ugovor

Foto: History Today

Kako prodati zemlju, u čiji se razvoj tako puno uložilo i zemlju u kojoj funkcioniše telegraf i gde su smeštena bogata nalazišta plemenitog metala, bilo je pitanje koje je postavljala ruska javnost. Sa druge strane, protestovala je i američka javnost pitajući se šta će uopšte njima „ruska škrinja sa ledom“ i  hiljade Eskima. Bez obzira na negodovanja, kao i na neslaganje Kongresa i Senata, Amerika je postala bogatija za pola miliona hektara ruske teritorije 30. marta 1867. godine.

 

gradonacelnik

Foto: ktuu.com

Verovali ili ne, u malom gradiću po imenu Tolket, već 15 godina, funkciju gradonačelnika obavlja mačak po imenu Stubs. Vidno nezadovoljni gradskim vlastima, građani ovog malog mesta na Aljasci su predložili, a onda i izglasali, mačka za gradonačelnika. Kako kažu, zadovoljni su sa njim. On samo spava i jede, ali što je najbitnije, i zašto ga mnogo vole, ne krade, za razliku od svojih prethodnika.

 

dostava_pice

Foto: alpineairalaska.com

Čak i oni koji žive u nepristupačnim divljinama Aljaske, mogu poručiti picu. Postoji mala picerija koja svojim mušterijama ovo popularno jelo dostavlja na kućnu adresu malim avionom.

 

zemljotres

Foto: Pinterest

Najjači zemljotres do sada, zabeležen na američkom tlu, od kad se vrše merenja, dogodio se baš na Aljasci i iznosio je razornih 9,2 stepena Rihterove skale.

 

pustinja_u_aljaskoj

Foto: amusingplanet.com

Ova lepa, ali „divlja“ zemlja ima oblast koju u potpunosti prekrivaju peščane dine, koje se na pojedinim mestima uzdižu čak 45 metara u visinu.

 

japan_napao_aljasku

Foto: Pinterest

Tokom II Svetskog rata, Japan je izvršio invaziju na Aljasku. Prilikom tog sukoba stradalo je više Amerikanaca koji su stali u odbranu nego prilikom sukoba na čuvenom „Perl Harburu“ (Pearl Harbor).

 

aprilska_sala

Foto: biggeststuff.com

Gusti crni dim, koji je bez ikakve najave počeo da se vije sa vrha vulkanske planine „Edžkamb“ (Edgecumbe), znatno je uznemirio stanovništvo, koje je strahovalo od erupcije. Kada se pilot obalske straže približio da ustanovi poreklo dima, video je gomilu zapaljenih guma, uz natpis crnim sprejem na snegu „aprilska šala“. Bio je 01. april 1974. godine, a lokalni mangupi su se postarali da stanovništvo ovog dela Aljaske dobro upamti ovaj datum.

 

pesacenje_do_posla_na_aljasci

Foto: gregontheice.wordpress.com

Ovo je zemlja sa najvećim procentom ljudi koji, kako bi došli do svog radnog mesta, moraju da pešače, jer ne poseduju nikakvo prevozno sredstvo.

 

gustina_naseljenosti

Foto: alaskanatureguides.com

Kada bi prestižan deo Njujorka (New York), ostrvo Menhetn (Manhattan), imalo gustinu naseljenosti, kakvu ima Aljaska, na čitavom ostrvu živelo bi samo 28 ljudi.

napusteni_brod

Foto: Pinterest

Brod, koji se našao napušten na obali Aljaske 1931. godine, primećen je kako plovi napušten, prepušten morskoj struji, u blizini Arktika, 1969. godine.

Naslovna fotografija: jettmorgan.com