Da li je zaista ljubav jednog kralja prema svojoj kraljici ovekovečena u vidu ovih vrtova? Mitovi koji potiču sa ovih prostora, kazuju da je car Nabukodonosor II, inače najmoćniji vladar Novog vavilonskog carstva, ove prelepe vrtove osmislio i učinio realnim za ljubav svoje kraljice Semiramide, koja je želela planinski pejzaž u sred pustinje. Ili su sve ovo samo legende, ispredane da lepo zvuče, ili pak, sakriju istinu? Otkrijte sa nama u produžetku.

 

opis_vrtova

Foto: twitter.com

Poznati starogrčki pisci toga doba, i Filon vizantijski, u svojim zapisima beleže da su vrtovi kvadratnog oblika sa lučnim svodovima i da su sazidani stepenasto. Zabeleženo je takođe i da su se uzgajale egzotične biljke, posađene na same terase, koje su podupirali stubovi. Dalje, zapisi kažu da su se potoci vode spuštali u slapovima do dna i tako navodnjavali vrtove i stvarali vlagu.

 

nabukodonosor

U tablicama sa zapisima iz vremena Nabukodonosora II, nigde se ne spominju vrtovi, čak ni jednom rečju i pored detaljnog opisa njegove palate i samog grada Vavilona.

 

vrt

Legende takođe tvrde da se voda za navodnjavanje koristila iz reke Eufrat, kao i to da vrtovi uopšte nisu napravljeni za Semiramidu. Uprkos brojnim pisanim tragovima o postojanju ovih rajskih vrtova, arheolozi i istoričari sa mukom pokušavaju da dokuče ko ih je sazidao i zašto. Postoje čak navodi da su sagrađeni udoba vladara Senaheriba, oko 1.000 godina kasnije.

 

semiramida_i_nabukodonosor

Semiramidini viseći vrtovi Vavilona, zbog svoje legendarne lepote i kompleksnog načina na koji su izgrađeni, jesu uvršteni u sedam svetskih čuda, ali još uvek nije dokazano da su car Nabukodonosor i njegova ljubav Semiramida zaista postojali.

 

semiramida

Ime Semiramida, koje su na pijedestal postavili istoričari Stare Grčke, vezuje se za orijentalnu vladarku i junakinju. Stub sa zapisima, koji je otkriven 1909. godine, govori o njoj kao o ženi iz palate kralja sveta po imenu Samsi-Adad, koji je vladao na sve četiri strane sveta. Dakle, Nabukodonosor se ne pominje nigde, bar ne pod tim imenom.

 

stefani_dejli

Foto: YouTube

Nakon dve decenije mukotrpnog istraživanja, naučnik Stefani Dejli (Stephanie Dalley), na tragu je da dokaže stvarnu lokaciju ovih vrtova. Po onome što je ona zaključila vrtove je napravio asirski car Senaherib i nalazili su se u Ninivi. Između ostalog, došla je i do saznanja da se bar još jedan grad u tadašnjoj Mesopotamiji, po imenu Borsipa nazivao kao „drugi Vavilon“ i to u 8. veku pre nove ere.

 

senaherib

Foto: Arheo-amateri Srbije

Drveće i cveće koje je pripadalo ovim vrtovima, sađeno je na malim veštačkim stepenastim poljima, u čijem podnožju se nalazio veštački bazen, iz koga je voda bila podizana pumpama na potrebnu visinu.

 

vrtovi

Foto: fakulteti.mk

Da bi se stekao pojam o tome koliko je ova građevina bila impozantna, treba naglasiti da je vrt bio prečnika 120 metara, da se uzdizao 25 metara u visinu, a da je za navodnjavanje ove bašte bilo potrebno čak 35.000 litara vode.

da_li_su_postojali_vrtovi

Foto: Gather

U nekim istorijskim krugovima vlada mišljenje da su vrtovi u potpunosti izmišljeni, međutim, poslednja istraživanja pokazuju da su građevine, nalik opisanoj zaista postojale.

 

vavilonski_vrtovi_zadnje

Foto: ancientcivilizationslist.com

Unutar svodova, na svakom nivou, pod je bio solidan i čvrst, izgrađen od crepa i kamenih ploča, a stepeni su bili povezani stepenicama. Na održavanju ove prelepe bašte radilo je oko stotinak robova, navodi se, koji su održavali i zalivali biljke.

 

 Naslovna fotografija: grekoline.ru