Od kako je započeto sa modernim istraživanjem onih iz Egipta 1901. godine, mumije predstavljaju svojevrsnu fascinaciju, misteriju i simbol nečeg mističnog, dalekog, pa i neshvatljivogintrigantno. Budući uvek misteriozne i nedokučive, privukle su i nama pažnju, dovoljno da započnemo jednu avanturu koja je pobedila vreme. Naišli smo na neke fascinantne podatke o mumijama i tome kako nastaju, te smo odlučili da ih podelimo sa vama.

 

Foto: pharaohsdays.blogspot.rs

Foto: pharaohsdays.blogspot.rs

Osim ljudi, stari Egipćani su imali čest običaj da mumificiraju i omiljene životinje, pa su tokom godina istraživači nailazili na mumificirane mačke, šakale, konje, majmune, nilske konje, krokodile, pa čak i lavove.

 

Foto: povijest.hr

Foto: povijest.hr

Prva osoba koja je ostavila značajni pisani trag o procesu egipatske mumifikacije, bio je grčki istoričar Herodot, nakon svoje posete Egiptu 450. godine pre nove ere.

 

Foto: mummy.wikia.com

Foto: mummy.wikia.com

Prema bogatoj egipatskoj mitologiji, prvo mumificirano telo bilo je upravo telo vrhovnog boga Ozirisa, međutim, kao što je poznato, mumija najpoznatijeg egipatskog boga nije pronađena, bar za sada.

 

Foto: tripadvisor.co.uk

Foto: tripadvisor.co.uk

Reč „mumija“ potiče od arapske reči „mumia“, što u prevodu znači vosak, odnosno bitumen. Ranije se verovalo da je samo i jedino vosak odgovoran za proces mumifikacije.

 

Foto: egyptianstreets.com

Foto: egyptianstreets.com

Neka tela su nakon ovog procesa, a pre uvijanja u platnene zavoje, bivala prekrivena tankim slojem čistog zlata.

 

Foto: english.vietnamnet.vn

Foto: english.vietnamnet.vn

Ako mislite da je zanimljivo ispitivati novootkrivenu mumiju, svakako jeste, ali je istovremeno i izuzetno komplikovano, jer podrazumeva rentgensko snimanje, seciranje, histološko i paleopatološko istraživanje.

 

Foto: hubpages.com

Foto: hubpages.com

Potpuno je lažno uverenje da su se u Starom Egiptu procesu mumifikacije podvrgavali samo faraoni. To je mogao svako ko je bio dovoljno imućan da sebi priušti ovakav zagrobni život.

 

Foto: discoveringegypt.com

Foto: discoveringegypt.com

Jedini organ koji su balsameri ostavljali u telu je srce, jer su ga smatrali centrom i izvorom inteligencije, emocija i uopšte života, te su verovali da će vladaru biti potreban i na onom svetu.

 

Foto: thinglink.com

Foto: thinglink.com

U procesu mumifikacije, učestvovali su: rezač, koji otvara trbušnu duplju i vadi organe, pisar, koji nadzire radove i balsamer, koji izvodi ritual očuvanja tela i umotavanja istog u zavoje. Balsamer prilikom obavljanja ovih rituala nosio je obavezno masku boga Anubisa.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Osim u Egiptu koji je proslavio ovakav način postupanja sa telom nakon smrti, mumifikacija je proces koji je primenjivan i u Australiji, na Kanarskim ostrvima, Polineziji, Južnoj Americi, Maleziji i drugim zemljama širom sveta.

Naslovna fotografija: Egypt Tours Portal