Kada su Sovjetski geolozi 1971. godine, na sred pustinje Karakum, tokom istraživanja naišli na šuplji džep ispunjen prirodnim gasom, nisu verovatno, niti su bili svesni da su otkrili jednu od najbizarnijih pojava, čiji će večni plamen rasplamsavati priče, misterije i razne teorije. Istini na volju, krater koji u prečniku ima 70, a u dubini 20-ak metara, zaista izgleda kao neki prolaz u drugi svet, koji bi bio plod naučno-fantastične mašte. U produžetku možete saznati neke od fantastičnih činjenica vezanih za ovu pojavu.

 

kurunis

Foto: thetattoohut.com

Džordž Kurunis (George Kurunis). Ovo je ime svetski poznatog istraživača, koji se svojevoljno spustio u gorući krater, u želji da sazna šta se to zapravo dešava. Opremljen kao da će se prizemljiti na drugoj planeti, Kurunis se spustio na dno rupe, u kojoj vlada temperatura od nestvarnih 1.000 stepeni Celzijusovih. Na osnovu uzoraka koje je pokupio, ustanovljeno je da mesto obiluje bakterijama. U grotlu je izdržao svega 15 minuta, ali i to je bilo više nego dovoljno na ovom fascinantnom mestu.

 

pustinja

Foto: Tripfreakz.com

Gorući krater leži u pustinji na oko 260 kilometara od turkmenistanske prestonice Ašgabata. Nastao je kada se šuplja iskopina bogata prirodnim plinom, jedna od najvećih na svetu, urušila. Kako je procenjeno da na tom mestu postoje velike zalihe gasa metana, geolozi su odlučili da ga zapale i time sagoreti preostale zalihe tečnog metana. Ipak, uprkos očekivanjima, vatra gori i dalje, nakon 40 godina.

 

nalozio_zatrpavanje

Foto: Columbia University Programs and Events

U aprilu 2010. godine, predsednik Turkmenistana, gospodin Gurbanguli Berdimuhamedov, nakon posete ovom prirodnom fenomenu, dao je nalog da se jama zatrpa, međutim, iz nepoznatih razloga, to do danas nije učinjeno.

 

verovali_da_ima_nafte

Foto: Travel Fun ETC

Pre nego što su započeli radovi, geolozi su verovali da je, umesto gasom, ovaj predeo bogat zalihama sirove nafte, te su radovi zato i otpočeli.

 

ime_dali_mestani

Foto: ThoughtCo

Ime „Vrata ka paklu“, je ime za krater, koje je nadenulo lokalno stanovništvo, koje je i oduševljeno i zgroženo rupom.

 

tera_na_pokornost

Foto: pislamonausea1.rssing.com

Žena po imenu Gozel Jazkulijeva (Gozel Yazkulieva), koja je posetila Turkmenistan jednom prilikom, ostala je pod jakim utiskom činjenice kako goruća rupa deluje na lokalno stanovništvo. Ističe da je posmatraju sa određenom dozom straha, te da sami dodaju da ih podseća na njihove grehe, što ih tera da se češće mole.

 

nocu

Foto: bialczynski.pl

Tokom noći, plamen iz kratera daje lep izgled celom kraju, pogotovo što nebo deluje kao osvetljeno od vatre. Vreli vazduh koji podseća na lebdeću tečnost daje dodatno hipnotišući efekat.

 

ahal_provincija

Foto: sciencealert.com

Pravi naziv ovih paklenih vrata je Derveze krater (Derweze), jer se nalazi u blizini malog mesta, koje nosi isto ime u Ahal provinciji.

 

kapija

Foto: twitter.com

Derveze je reč koja u prevodu znači -kapija-, pa je verovatno i samo ime kumovalo nadimku.

 

sibirska_vrata_pakla

Foto: www.fainaidea.com

Interesantno je navesti na kraju da ovo nije jedini „put do pakla“ na svetu. Postoji još nekoliko ovakvih i sličnih jama, kao što je, primera radi, rased u Sibiru, koji se velikom brzinom produbljuje i širi.

Naslovna fotografija: Wattafukk