Da je Italija preplodno tle, na kome je od vajkada carevala umetnost, to je svetu poznato vekovima unazad. Domovina je, bila i ostala, nekih od najvećih umetnika koje je čovečanstvo imalo sreću da zapamti. Na prosto pitanje, šta se dobije, kada se ukrsti kontraverzna i vruća Sicilija, sa plodonosnom severnom Lombardijom, odgovor je kratak i jasan, jedini moguć: Dolče i Gabana. Sveukupno i prožimajuće partnerstvo, izrodilo je neslućenu erupciju čuvene italijanske kreativnosti, u kojoj već više od tri decenije uživa svet od Rusije do Amerike, od Norveške do Australije. Dva modna maga, dva smrtnika, dva čoveka, viđena našim očima.

 

1

Foto: Pinterest

Pre otprilike tri decenije, dva mlada čoveka počela su da sanjaju jedan veliki modni san sa svega 1.500 američkih dolara u džepu. Od tog trenutka, pa sve do danas, komad po komad, stvarali su odeću od ljubavi prema umetnosti i to je zapravo ono što je njihov brend vinulo u neslućene visine – strast i posvećenost prema samom principu visoke mode i životu koji ona, neminovno, diktira.

 

la_dolce_vita

Foto: The One Movie Blog – blogger

Po njihovim rečima, uticaj na inspiraciju, imala je italijanska kinematografija, a posebno kultni “La Dolce Vita” iz 60-ih godina prošlog veka.

 

3

Foto: YouTube

Stefano Gabana, više puta je istakao da se uticaj njihovog brenda, koji je nesporno planetarni, ne ogleda u dužini suknje, ili u trenutnom trendu, već u specifičnom identitetu, koji su on i Dolče postigli, ulagavši pre svega ljubav u ono što su radili.

 

dolce_4

Foto: Carmencitta Magazine

Domeniko Dolče je imao samo 6 godina kada je napravio prvi komad odeće, a to su bile po malo nevešto sašivene proste pantalone. Njegov otac, koji je bio dobro poznati krojač, pružio mu je prvi uvid u svet mode, što je, kako se i pokazalo, Domeniku utabalo životni put.

 

sami_slikaju

Foto: Senatus.net

Danas, ovaj uspešan dvojac samostalno režira svoje kampanje i što je još interesantnije sami slikaju modele. U prošlosti su sarađivali sa nekim od najpoznatjih fotografa na svetu, međutim vremenom, shvatili su das u vremenom naučili dovoljno da bi sami predstavili ono što naprave.

 

transformismo

Foto: trendy.wmj.ru

Samo dve godine nakon lansiranja svoje prve kolekcije, Domeniko i Stefano su odlučili da je vreme da urade nešto revolucionarno, što će da ih odvoji od ostalih brendova. I učinili su nešto zaista novo, dizajnirali su liniju izvrnutih haljina po imenu “Transformismo”, koje su umesto komplikovanih trakica i preklopa imale čičak traku.

 

saradnja_sa_armanijem

Foto: en.eyeni.mobi

Na početku karijere, pre sticanja svetske popularnosti, Domeniko Dolče je imao ideju, koju je pretočio u hrabar potez, kontaktirajući tada već slavnog Đorđoa Armanija, pokazujući mu njegove i Gabanine kreacije. Ipak, pokazalo se da njima nije potreban niko i da su dovoljno sposobni I kreativni da na javi sanjaju svoj san.

prvi_susret

Foto: cocoa–butter.blogspot.si

Sve je počelo davnim, a neočekivanim susretom, koji su ova dva kreatora imali u jednom noćnom klubu, prilikom čega je Stefano Gabana, koji je tada radio kao grafički dizajner, odmah uočio Dolčea, koji je bio ekscentrično obučen. Sve ostalo je njihova magija, u kojoj ceo svet uživa i dan danas.

 

djordjo_koridjijeri

Foto: nationalfutur.com

U trenutku upoznavanja, Domeniko je radio kao dizajner u ateljeu čoveka po imenu Đorđo Koređiari (Giorgio Correggiari). Malo je trebalo da Stefano počne da radi u istom ateljeu, sve dok nisu odlučili da samostalno uplove u vode visoke mode.

 

poslednje

Foto: YouTube

I dok je Domeniko Dolče rođen u malom sicilijanskom mestu Polici Đenerosa (Polizzi Generosa), 13 avgusta 1958. godine, Stefano Gabana rođen je u kultnom Milanu, 14. novembra 1962. godine.

Naslovna fotografija: fableswedding.com