Pošto dolazi sa samog istoka Evrope, mnogi su ga, kao i njegovog brata Vitalija, smatrali vrlo „egzotičnom“ pojavom. Još kada znamo da je regularno odbranio doktorsku disertaciju na Kijevskom univerzitetu, na temu sportskih nauka, dobijamo recept za pravo iznenađenje, visoko oko 2 metra i teško 110 kilograma. Prvi put se svet boksa susreo sa čovekom koji suvereno vlada pesnicama, ali na jedan gospodski način, bez vređanja protivnika, rasipanja novca, spektakularnih reklama. Čini se, mogao bi da drži predavanje o sportskom duhu mnogima. Ljubitelj je šaha i golfa, a od nedavno je i brižni otac male Kaje Evdokije. Vladimir Kličko.

 

otac

Neustrašivost, koja ga je možda i najbolje opisivala tokom svih ovih godina koje je proveo u ringu, nasledio je sigurno od oca Vladimira Rodionoviča Klička, sovjetskog general-majora avijacije, koji je učestvovao u akciji spasavanja ljudi nakon nuklearne katastrofe u Černobilju.

 

lamon

Foto: Pound4Pound.com

O tome koliko je drugačiji od svih slavnih boksera do sada, svedoče i reči američkog boksera Lamona Brustera (Lamon Brewster), koji je u jednom dokumentarnom filmu rekao: „Boks je surov sport. Ako nemaš pamet, posao i ne znaš ništa drugo da radiš, nemaš porodicu i nikog bližnjeg, bavi se boksom. A oni su pametni, obrazovani, oni su stvarno mogli da budu lekari, advokati, političari, šta god da su poželeli, ali su postali bokseri. Oni su jedinstveni, ne postoji niko sličan njima“.

 

sah

Foto: taringa.net

Govori četiri jezika i do sada nije zapamćen ni jedan skandal u vezi sa njim. U slobodno vreme rado seda za šahovsku tablu, pošto je pasionirani šahista.

 

zove_majku

Foto: bleacherreport.com

Nakon jednog meča u kome je njegov brat Vitalij odneo pobedu, otišao je na drugu stranu ringa u pokušaju da se skloni od gužve i pozvao nekoga telefonom. Kratko je rekao: „Mama, sve je u redu. Pobedili smo, nema povreda, ne brini ništa. Jesi li ti dobro?“. Po završetku razgovora, ponovo je okrenuo broj i rekao: „Mama, zaboravio sam da ti kažem da te volim“.

 

Dr_steelhammer

Foto: YouTube

„Doktor čelični čekić“ (Dr. Steelhammer) je nadimak koji nosi kao podsetnik da iza sebe ima preko 60 borbi i svega nekoliko poraza, koji staju na prste jedne ruke.

 

sa_bratom_nikad_u_ring

Foto: Pinterest

Nikada sa svojim bratom Vitalijem nije ukrstio pesnice u ringu, samo iz razloga, kako tvrdi, jer to njihova majka verovatno ne bi mogla da podnese.

 

privatni_zivot_kaja

Foto: promiflash.de

Svoj privatni život se trudi da drži iza zatvorenih vrata, ali nije mogao da sakrije radost kada je 09. decembra 2014. godine dobio ćerku Kaju Evdokiju.

 

humanitarac

Foto: tip-berlin.de

Možda i ne iznenađuje podatak da je veliki humanista i da nije odbio nikoga ko mu se obratio za pomoć. Voli da pomogne u tišini i to ne koristi u svrhu samopromocije.

 

emanuel_stjuard

Foto: ssauthenticators.com)

Pokojni Emanuel Stjuard (Emanuel Steward) nekadašnji trener i blizak Vladimirov prijatelj, ispričao je da su se nedugo nakon poraza iz 2004. godine, njih dvojica šetali Los Anđelesom (Los Angeles), kada je iznenadno Vladimiru prišao jedan prolaznik, vidno oduševljen i počeo da ga hvali. Kada je shvatio da prolaznik misli da priča sa Vitalijem, rekao mu je da ga je pomešao sa bratom, na šta je čovek razočarano rekao: „Aha, dakle, ti si onaj slabić“… Potpuno posramljen, Vladimir je ostao pognute glave, ali to je bio početak preokreta, jer on nije želeo da iko na svetu pomisli da je postao šampion tek tako, slučajno. Raspustio je ceo svoj stručni štab osim Stjuarda, čak se i posvađao na kratko sa bratom, po prvi put u životu i prionuo na spartanske treninge, koji su mu kasnije donosili samo pobede.  

 

vladimir_i_hajden

Foto: Pinterest

Brat i majka ga od milošte zovu „Vovička“. Od 2009. godine je u vezi sa plavokosom glumicom Hajden Panetijer (Hayden Panettiere), sa kojom je i dobio svoje prvo dete. Njih dvoje još uvek nisu u braku, jer je situacija u Ukrajini pomerila njihove svadbene planove.

Naslovna fotografija: arabic.sputniknews.com