Da među njima nema primeraka koji spadaju u jedne od najotrovnijih životinjskih vrsta na svetu, bile bi samo providna zvonca koja slobodno plutaju po svim okeanima sveta i po nekim slatkovodnim jezerima. Razlikuju se po polovima, što znači da imaju sposobnost razmnožavanja kao i sve ostale životinje. Oplođenje se vrši u vodi nakon što mužjak izbaci spermatozoide, a ženka jajnu ćeliju. U produžetku teksta, pročitajte još zanimljivih podataka o ovim čudima okeana.

 

svetleca_meduza

Foto: thebluelynx.tumblr.com

Neke vrste meduza imaju bioluminescentne organe, bez obzira što u građi njihovog tela učestvuje čak 95 % vode. S obzirom na svoju ranjivost, ova osobina ima višestruk značaj, između ostaog da privuče plen i zbuni predatore.

 

besmrtne

Foto: Youtube

Meduze su besmrtne! Odlično ste pročitali, a evo i objašnjenja. Meduza, kada se povredi ili onemoća, odlazi na dno okeana, gde prelazi u oblik polipa, iz kog se rađa nova jedinka. Ovaj proces je ponoviti i više desetina puta, tvrde biolozi.

 

nemaju_organe

Nemaju mozak, ali zato imaju neverovatan splet nerava koji im omogućava da osete i najdelikatnije promene iz svog okruženja, kao i da detektuju druge žive stvorove u svojoj neposrednoj okolini.

 

fosili

Foto: Reddit

Možemo ih nazvati i starosedeocima planete Zemlje, jer su naučnici utvrdili da se ova vrsta pojavila pre oko 650 miliona godina. Rasprostranjene su širom svih svetskih voda, a naseljavaju ih od priobalnih plićaka, pa sve do najvećih dubina.

 

pliva

Foto: Free Stock Photos

U stanju su da se kreću brzinom od 9 km/h. Nose ih morske struje, ali sopstvene pokrete prave kontrakcijom mišića, tako što najpre uzmu nešto vode pod svoje zvono, a zatim tu vodu istisnu. Uglavnom se kreću ukoso, sa smerom na gore.

 

dzinovska_meduza

Foto: mentalfloss.com

Lavovska griva. Ovo je ime najveće meduze na svetu, koja je ponela ovo inspirativno ime, zahvaljujući svom monstruoznom izgledu. Obitava u ledenim vodama Arktika, prečnik njenog zvona iznosi više od 2 metara, a pipci se pružaju čak 37 metara u dužinu. Važno je napomenuti da ovaj džin ima žarne ćelije po pipcima, ali nisu otrovne.

 

irukandzi

Foto: planetdeadly.com

Ako ste se ikada zapitali koje biće na Zemlji ima najsmrtonosniji otrov, to je upravo meduza, pod nazivom Irukandži, ili kubasta meduza. Odrasli primerak ovog bića nije veći od čovečijeg nokta na palcu. Naučnici tvrde da je njen otrov stotinu puta jači od otrova kobre, a čak hiljadu puta jači od otrova tarantule. Ono što dodatno uznemiruje, jeste činjenica da protivotrov ne postoji, pa pre smrti, osoba koja pretrpi ubod ovog minijaturnog ali opakog stvorenja, trpi neopisive bolove.

 

ubod_meduze

Foto: bangkok.coconuts.co

Pipci meduze mogu da ubodu čak i kada su otklonjeni sa njenog tela. Godine 2010. na obalama Nju Hempšira, zabeleženi su ubodi pipaka koji su odstranjeni i tada je ustanovljeno da pipci ostaju „živi“ još neko vreme nakon što meduza ugine.

 

gase_elektranu

Foto: mygreenlifebbv.weebly.com

Meduza može da bude odgovorna za gašenje cele nuklearne elektrane. Poznato je da nuklearne elektrane za svoj rad koriste vodu iz spoljnih izvora, ali se dešava da moraju da zaustave crpljenje energije vode, onda kada u rojevima naiđu meduze. Sa ovom pojavom susretale su se nuklearke širom sveta – u Izraelu, Škotskoj, Japanu, Kaliforniji i Švedskoj.

 

najezda

Foto: asia.nikkei.com

U stanju su da opstanu i u zagađenim vodama, kao i da nasele potpuno puste i mrtve delove okeana. Interesantno je dodati da morske kornjače jedu meduze kao posebne poslastice.