Gorostasi neverovatnih proporcija, osobina i karakteristika, kojima je Zemlja bila dom, mnogo pre nego što smo se mi, ljudi, pojavili. O njihovim navikama, potrebama i strahovima još uvek samo po malo saznajemo, zahvaljujući fosilnim ostacima koji su ostali za njima, bilo da su to insekti u ćilibaru, ili delovi skeleta gigantskih razmera. Evo još nekih zanimljivih i kratkih podataka, koje sigurno niste znali, a oduvek su vas zanimali.

 

fosil

Fosilni ostaci pojedinih vrsta dinosaurusa, po položaju u kojem su pronađeni, svedoče o tome da su spavali tako što bi glavu naslonili ispod gornjih udova.

(Foto: www.pinterest.com)

dinosaurus_kao_kokoska 

Jedan od najmanjih dinosaurusa koji je postojao, bio je veličine kokoške i hranio se pretežno insektima. (Foto: www.zmescience.com)

 

antarktik_dinosaurusi

U doba ovih džinova, među kojima je bilo i biljojeda i mesoždera, Antarktik je bio prekriven plodnim šumama i to se smatra jednim od najtoplijih perioda planete Zemlje. (Foto: jbconcepts87.deviantart.com)

doba_dinosaurusa 

Doba dinosaurusa je trajalo oko 150 miliona godina, kažu naučnici. Ako bi smo uporedili, mi smo, kao rasa, proveli na Zemlji tek 0,1% od njihovog vremena.

(Foto: www.reference.com)

 

kornjace

Bubašvabe i kornjače, u ovom obliku u kojem su nam poznate i danas, su već naseljavale našu planetu, kada su se dinosaurusi pojavili.

(Foto: www.zoochat.com)

 evolucija

Tehnički i naučno gledano, za dinosauruse ne možemo reći da su potpuno istrebljeni, s obzirom da se ptice smatraju kao vrsta dinosaurusa, koja je za kretanje koristila krila. (Foto: m.harunyahya.com)

 

tuatara

„Tuatara“, mali gušter (reptil) koji živi na Novom Zelandu, postojao je još mnogo pre nego što su se pojavili dinosaurusi, a jedinstven je po tome što ima tri oka.

(Foto: www.youtube.com)

 

saturn_i_dinosaurusi

Prsteni koji okružuju planetu Saturn, smatra se, nastali su posle dinosaurusa. Procenjuje se da postoje tek 100 miliona godina.
(Foto: www.telegraf.rs)

 

kamencici

Uz svoj plen, koji bi ulovili, ili uz korenje biljaka, često se događalo da progutaju i veliko kamenje, koje im je ostajalo u želucu i pomagalo pri usitnjavanju krupnih komada hrane.
(Foto: greatcretaceouswalk.blogspot.com)

 

mamuti

Mamuti, preci današnjih slonova, su bili daleko manjih dimenzija dok su delili staništa sa dinosaurusima. Tek nakon istrebljenja ovih džinova, mamuti su dobili priliku da se razviju i prežive. (Foto: www.pbs.org)

 

 Naslovna fotografija: wall.alphacoders.com