Na prvi pogled izgleda kao stvorenje za koje biste svakome preporučili da se gubi što dalje ako na njega naiđe, što i nije tako loša ideja, s obzirom da predstavlja jednog od najopasnijih i najvećih predatora otvorenog mora. Ipak, kao i svaka opasna živuljka na ovom svetu, krije neke fascinantne osobine, koje se mogu uočiti tek ako im se priđe malo bliže. Pozivamo vas da ovog puta strah zadenete o klin i pođete sa nama u ribolov od kog zastaje dah. Obećavamo lud provod!

 

Foto: villasribeiro.com

Foto: villasribeiro.com

Sabljarka je karakteristična i upadljivo prepoznatljiva po nastavku koji se pruža sa gornje čeljusti i formira izraštaj koji podseća na sablju, po čemu je u našim krajevima i dobila ime. 

 

Foto: nobleandroyal.com

Foto: nobleandroyal.com

U idealnim uslovima može da poraste i preko 4 metara i istovremeno da teži preko 600 kilograma. Dakle, govorimo o vrsnom predatoru, koji se hrani riibom, rakovima i morskim glavonošcima.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Bela sabljarka, kao jedna od poznatijih podvrsta živi u morima tropskog i umerenog pojasa, a poznata je po tome što, u trenutku lova, može da razvije brzinu od neverovatnih 100 km/h!

 

Foto: otlibrary.com

Foto: otlibrary.com

Prilikom napada na svoj plen, pokazala se kao izuzetno okretna. Ona priljubi svoja velika lepezasta leđna peraja uz telo, što je automatski pretvori u pravi hidrodinamični oblik torpeda.

 

Foto: dkn.tv

Foto: dkn.tv

Mlade sabljarke rastu u proseku po 35 santimetara godišnje, dok im se nakon 9 godina rast bitno usporava. Ono što je zaista fascinantno, jeste izgled bebe sabljarke, koji će vas oduševiti!

 

Foto: ilgiornaledeimarinai.it

Foto: ilgiornaledeimarinai.it

Retko kada se dogodi da zađu u hladnije vode. Rasprostranjene su po celom Mediteranu, a genetska analiza je ustanovila da su mediteranske sabljarke odvojena podvrsta.

 

Foto: tris.com.hr

Foto: tris.com.hr

Ribolov na sabljarke je zakonom strogo zabranjem i može se praktikovati samo uz posebnu dnevnu dozvolu koju izdaje nadležno ministarstvo zemlje kojoj vode pripadaju.

 

Foto: npr.org

Foto: npr.org

Karakterišu ih velike oči i posebno tkivo na očnom mišiću koje štiti od gubitka toplote iz mozga, kada se nađe na većim dubinama.

 

Foto: antiguaisland.blogspot.rs

Foto: antiguaisland.blogspot.rs

Po nekom nepisanom pravilu, mresti se uglavnom u vodama Sargaškog mora, koje je deo Atlantskog okeana.

 

Foto: croatia-fishing-charter.com

Foto: croatia-fishing-charter.com

Drugi naziv za sabljarku je „iglun“, a pripada porodici čiji latinski naziv glasi „Xiphiidae“.

Naslovna fotografija: wnf.nl