To je jedna od onih stvari koja ne košta ništa, ali zato nema tih para kojima se može kupiti. Jedan od najlepših trenutaka na svetu koji, gde god da živite i kojim god jezikom da govorite, sigurno razumete. Leči, popravlja, vraća dobro raspoloženje, jednom rečju – diže iz mrtvih. Postoje zemlje gde se zagrljaj podrazumeva prilikom pozdrava. Najlepši je kad je spontan i kada njime izražavamo podršku u teškim, ali i lepim trenucima. Zagrljaj ima i svoj dan, pa se međunarodni dan zagrljaja proslavlja 21. januara svake godine. Tvrdnju, da telo doživi pravo stanje čuda tokom zagrljaja, upravo ćemo potkrepiti sa 10 zanimljivih činjenica.

 

Foto: barraques.cat

Foto: barraques.cat

Ako je za verovati nauci, psiholozi tvrde da podjednako i kod muškaraca i kod žena se prilikom grljenja oslobađa -oksitocin-, koji je još poznat i kao hormon ljubavi i sreće, pa je on odgovoran za onaj lep osećaj sigurnosti i uživanja.

Foto: daysoftheyear.com

Foto: daysoftheyear.com

Postoje oni dugi i lepi zagrljaji, kada prosto utonemo u nekoga, a postoje i oni kratki a slatki, koji imaju posebnu draž. Sociolozi su istraživanjem došli do zaključka da prosečan zagrljaj traje 9,5 sekundi.

 

Foto: yesofcorsa.com

Foto: yesofcorsa.com

Ako ste nekad, u toku zagrljaja, pomislili koliko ljudi mesečno provedu u nečijem zagrljaju ili ga pruže, tačan odgovor je oko sat vremena.

 

 

Foto: toppng.com

Foto: toppng.com

Studija, koja je izvedena u saradnji sa čak 400 ispitanika, od kojih su svi bili psihofizički zdrave osobe, dala je interesantne rezultate. Tema istraživanja ticala se međuljudskih odnosa, a prednjačila su pitanja o ličnim konfliktima i količini grljenja. Istraživači su ispitanike podvrgli virusnoj zarazi i pratili rezultate. Oni koji su se deklarisali kao jedinke dobrog društvenog statusa, kao i učestalo grljenje pokazalo se da su imale malo simptoma virusne infekcije ili u pojedinim slučajevima, ni malo. S druge strane, oni koji su se pokazali kao uskraćeni za zagrljaje, na različite načine su ispoljavali simptome virusne infekcije, a neki čak i prilično teško. Na osnovu ovog testa dokazano je da zagrljaji deluju na hormon stresa, kao i na hormone koji omogućavaju funkcionisanje imunoloških ćelija.

 

Foto: wallpaperup.com

Foto: wallpaperup.com

Zagrljaj je spona, koja nepogrešivo gradi poverenje među ljudima, produbljuje odnose i otklanja granice i razlike. Takođe, pomaže u boljoj i otvorenijoj komunikaciji.

 

Foto: pond5.com

Foto: pond5.com

Zagrljaj koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži zagrljaj ikada, trajao je čak 24 časa i 44 minuta.

 

Foto: allwallpaper.in

Foto: allwallpaper.in

Ovo je i prirodan lek protiv bola, jer, lučeći endorfin, umanjuje se sam bol i sprečavaju se putevi među nervima kojima bol putuje. Takođe, putem zagrljaja, otklanjaju se supstance koje stimulišu bol.  

 

Foto: wide-wallpapers.net

Foto: wide-wallpapers.net

Jedno interesantno istraživanje je pokazalo da čak i grljenje neživog predmeta, kao što je plišani meda na primer, dovoljno da se umire i umanje egzistencijalni strahovi kod ljudi.

 

Foto: wallpaperup.com

Foto: wallpaperup.com

Upražnjavajući ovu aktivnost, nervni sistem se takođe dovodi u red, a evo i kako. Poznato je da je u koži smeštena mreža senzora za pritisak, koji podatke šalju direktno u mozak. Dakle, najbolji lek za nervozu je upravo topli zagrljaj.

Foto: wallpaperstock.net

Foto: wallpaperstock.net

Najbolje od svega je što možete da se grlite do mile volje i to potpuno besplatno, jer najbolje i najlepše stvari na svetu, koje možete dobiti i dati ne mogu se ni kupiti ni prodati.

Naslovna fotografija: WallpaperG