„Duomo di Milano“, svetski čuvena katedrala koja ostavlja bez daha i bez reči kada se nađete pred njom. Površina katedrale iznosi nestvarnih 11.700 metara kvadratnih. U nju može stati 40.000 ljudi odjednom. Čudo arhitekture, čudo hrišćanstva, čudo Italije. Sve manje od ovoga što bismo rekli, uskratili bismo je valjanog opisa. Okružuje je ukupno 3.400 skulptura, kao i 135 tornjeva.

 

gradjenje

Foto: Urbanfile Blog

Gradnja ove impozantne katedrale trajala je od kraja XIV do sredine XIX veka. Čak ni danas ne možemo reći da je u potpunosti završena, jer se na njoj konstantno izvode radovi i popravke, kako bi kroz vekove odolevala vremenu.

 

fabbrica_del_duomo

Foto: youtube.com

Oni koji govore čistim milanskim dijalektom, odnosno oni koji su upoznati sa viševekovnom izgradnjom katedrale imaju izraz koji kaže: „gradnja katedrale“ (italijanski: Fabbrica del Duomo), kada hoće da opišu neki veliki poduhvat koji je prilično složen, ili mora da se odigrava polako.

 

stepenice_duoma

Foto: mightymac.org

Čuveni „Duomo“, broji neverovatnih 463 kamena stepenika, koji vode sve do najviše kupole, odakle se može, kao na dlanu videti ceo grad i predivna okolina.

 

santa_maria_del_fiore

Foto: flickr

Oficijalno ime ovog zdanja je „Santa Maria del Fiore“, što u prevodu znači Sveta Maria del Fiore.

 

duomo_arhitektura

Foto: kenkaminesky.photoshelter.com

Ova magična katedrala sazdana u gotskom stilu, zvanično je peta po veličini u svetu, ali je starija od svih crkvi koje su se našle pre nje na ovom spisku.

 

suncani_sat_duomo

Foto: TripAdvisor

U blizini glavnog ulaza, na podu postoji sunčani sat, koji su tu postavili astronomi još 1768. godine i koji je zapanjujuće tačan. Do te mere je pouzdan da možete popraviti sat po njemu.

napoleon

Foto: Musement

 

Interesantan je podatak da je upravo u ovoj fantastičnoj katedrali Napoleon Bonaparta krunisan je krunom Lombardije i time učinjen kraljem Italije.

 

stubovi-u_duomu

Foto: ottsworld.com

Pri viševekovnom zidanju, korišćena je kombinacija pune cigle i „candoglia“ mermera. Dužina katedrale je 158 metara, a širina 93 metra. Osnova je u obliku latinskog krsta i deli crkvu na 5 broda, koje razdvaja 40 stubova.

 

dve_katedrale

Foto: Traveler Corner

„Duomo“, ustvari predstavljaju dve katedrale. Postoji spoljna, koja je građena od sitnog šljunka i mermera, a druga, unutrašnja od cigli i maltera, prilikom čega je svaka cigla, pre nego što je ugrađena, pažljivo obrađena.

 

filipo_duomo

Foto: SlideShare

Filipo Bruneleski (Filippo Brunelleschi), bio je italijanski arhitekta, čije je najznačajnije delo kupola „Duomo“ katedrale, koja je konstruisana pomoću mašine kojuje Bruneleski konstruisao posebno za ovu veliku gradnju. Rođen je 1377. godine, a svoje školovanje je počeo kao zlatarski šegrt.

Naslovna fotografija: commons.wikimedia.org