Ova interesantna vrsta biljaka nema karakteristične listove, jer su oni evoulirali u trnje, koje ima dvostruku ulogu, da štiti od napada, a i manju površinu sa koje može da se gubi voda. Pretežno su pustinjske biljke, a danas je poznato oko 1.650 različitih vrsta širom sveta, od kojih se najviše nalazi u Meksiku. Gaje se uglavnom kao ukrasne biljke, a pojedine vrste imaju i jestive delove.

 

kaktusi_i_ljudi

Foto: Shutterstock

Bez obzira što su biljna vrsta, postoji samo jedan prirodni neprijatelj koga kaktusi imaju, a to je, pogađate – čovek.

 

stari_kaktusi

Foto: Reddit

U zavisnosti od vrste, kaktusi mogu da žive od 15 pa do čak 300 godina.

 

pejote

Foto: Simon’s Blogs

Neki kaktusi, kao što je recimo „Pejote“ (peyote), proizvode jak halucinogen meskalin. Ovaj alkaloid su koristili drevni šamani, kako bi dospeli u „stanje pogodno za komunikaciju sa Bogom“.

 

areole

Foto: eScholarship

Proučavanjem ovih osobenih biljaka, uočavamo da su bodlje skoncentrisane u grupama, koje se zovu areole. Jedna od njihovih glavnih uloga je ste i obavljanje procesa fotosinteze.

 

velicina-kaktusa

Foto: picclick.com.au

Veličina i oblik cveta kaktusa naravno, zavisi od uslova u kojima kaktus raste i boravi. Cvetaće najčešće zimi, od kraja oktobra, do kraja marta, a ako je u pitanju sobni kaktus, treba ga zalivati malo ili ni malo. Dovoljno je samo da su na mirnom mestu, zaštićeni od velikog mraza.

 

plitak_koren

Foto: Pinterest

Korenje je uglavnom lokalizovano u plićim slojevima zemlje, ponekad neposredno ispod površine, a razlog tome je lakše upijanje vlage. U zavisnosti od vrste, koren može da se razgrana pod zemljom i do 2 metra u prečniku.

duge_bodlje

Foto: rubbertrampartist.com

 

Tokom života kaktusa, bodlje mogu da porastu do fantastičnih 15 santimetra. Funkcija ovih pojedinačnih dugačkih bodlji, je da se, prilikom kontakta, zabodu u objekat od koga im preti opasnost. Pojedini kaktusi mogu imati i vrlo jak otrov.

 

mimikrija

Foto: fancyflora.blogspot.si

Ovi bodljikavci su skloni jednoj aktivnosti, kojoj pribegavaju manje vrste i to one bez bodlji, a zove se mimikrija. To je sposobnost da se uklope u svoje okruženje, bilo promenom boje ili oblika, tako da biljožderima deluju potpuno neprimetni.

 

morski_kaktus

Foto: tonkosti.ru

Generalno, ne trpe slano zemljište, ali se neke vrste mogu naći i na obalama uz samo more. Takođe, ne vole hladnije predele, ali su se aklimatizovali i na visoke planine Južne Amerike, gde temperatura ume da padne i na nulu.

 

visoki_kaktusi

Foto: barbaralawall.com

Veličina takođe zavisi od vrste, pa tako, mogu da dostignu i 20 metara u visinu, a ima primera gde su izmereni kaktusi koji teže čak više od 2 tone i sva ta težina odlazi na vodu akumuliranu unutar biljke. Male vrste kaktusa rastu svega po nekoliko santimetra u visinu.

 

Naslovna fotografija: One HD Wallpaper Pictures Backgrounds FREE Download