Pripada maloj, ali odabranoj, grupi vanserijski talentovanih glumaca koje obožavamo u svakoj ulozi u kojoj se nađu. Doslovce svakoj. Bilo da je gladijator i ratnik, ekonomista koji pati od šizofrenije, engleski biznismen koji od svog dede nasleđuje najlepši vinograd u Provansi, hrabri kapetan broda, ili zli šef bande, Rasel Krou je glumac koji će vas oduševiti u svakom smislu. Kao malo ko poseduje „ono nešto“ što dolazi iznutra, a zahvaljujući čemu na velikom platnu izgleda tako prirodno i pripadajuće ulozi, natera vas da po završetku filma pomislite -niko bolje ovo ne bi odglumeo od njega-. Da je jedan od najboljih glumaca ikada, to niko ne može da opovrgne i to svi znamo, ali mi smo se potrudili da dođemo do nekih podataka iz privatnog života ovog glumačkog virtuoza, koji su pre svega zanimljivi i iznenađujući.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Svoju prvu ulogu dobio je sa samo 6 godina u jednoj maloj australijskoj televizijskoj seriji, po imenu „Spyforce“. Rođen je u mestu po imenu Velington (Wellington) na Novom Zelandu (New Zealand),  07. aprila 1964. godine, kao Rasel Ajra Krou (Russell Ira Crowe). Njegova pra pra prabaka bila je poreklom sa prelepe Majorke.

 

Foto: nzonscreen.com

Foto: nzonscreen.com

Njegovi roditelji, Džoslin Ivon (Jocelyn Yvone) i Džon Aleksandar Krou (John Alexander Crowe), bili su zaduženi za dostavu hrane na filmskim setovima, a njegov otac je, takođe, jedno vreme, bio i upravnik hotela. Njegov deka po majci, Sten Vemis (Stan Wemyss) bio je snimatelj koji je dobio nagradu za snimke koje je pravio tokom II Svetskog rata.

 

Foto: thecrowesperch.yuku.com

Foto: thecrowesperch.yuku.com

Sa 16 godina je napustio srednju školu, jer je čvrsto odlučio da gradi filmsku karijeru. Kasnije je štedeo novac kako bi upisao nacionalni institut umetnosti u Sidneju, međutim, rečeno mu je da i bez toga poseduje i više nego dovoljno talenta.

 

Foto: idiva.com

Foto: idiva.com

Nedavno je potvrdio svoju odluku da nakon smrti svoj mozak donira naučnoj medicini za potrebe ispitivanja.

 

Foto: afr.com

Foto: afr.com

Jedan od najstarijih ragbi timova Australije, nalazi se upravo u vlasništvu slavnog glumca, koji inače obožava ovaj sport.

 

Foto: pyxurz.blogspot.rs

Foto: pyxurz.blogspot.rs

Kako bi se mentalno što bolje pripremio za ulogu Bad Vajta (Bud White) u kultnom filmu „Poverljivo iz L. A.“ (L.A. Confidential) iz 1997. godine, živeo je u jako malom stanu, na čija vrata je jedva mogao da prođe. Njegov lik u filmu je bio najkrupniji policajac u jedinici, pa pošto je Krou nižeg rasta, mali stan ga je naveo da se uživi u ulogu krupnog čoveka.

 

Foto: theage.com.au

Foto: theage.com.au

Prilikom gostovanja kod Dejvida Letermana (David Letterman), priznao je da je propušio kad je imao samo 10 godina, i da je dnevno pušio oko dve kutije cigareta, skoro 36 godina uzastoce.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Raselu je bila ponuđena sjajna uloga Aragorna (Aragorna) iz čuvene Tolkinove triologije „Gospodar Prstenova“ (Lord of the Ring), međutim, ulogu je odbio jer je več počelo snimanje filma „Blistavi um“ (A Beautiful Mind). Takođe, odbio je i ulogu Vukodlaka u filmu „X – Men“ iz 2000. godine.

 

Foto: nylife09.blog28.fc2.com

Foto: nylife09.blog28.fc2.com

Posebnu ljubav gaji prema konjima, za koje više puta izjavio da su pametni kao ljudi. Poznato je da mu nakon završetka snimanja filmova najteže pada kad treba da se rastane od nekog konja koga je jahao, kao što je to, recimo, bio slučaj u filmu „Gladijator“ (Gladiator).

 

Foto: sakimarchery.com

Foto: sakimarchery.com

Malo je falilo da u čuvenom filmu „Robin Hud“ (Robin Hood), pored uloge Robina, dobije i ulogu glavnog negativca – šerifa od Notengema (Sheriff of Nottingham), ali se ipak, tokom snimanja, od toga odustalo.