Jedan jedini pogled na ovo jedinstveno mesto na našoj planeti je sasvim dovoljan, pa da istog časa osetimo pravo strahopoštovanje prema onome što priroda može. Predeo, koji se posmatra bez daha nije nastao nakon nekog razornog zemljotresa ili cunamija, iako tako dramatično izgleda. Unikatne stene, koje su dobile potpuno inspirišuće ime – 12 apostola, formirale su se pre oko 15-ak miliona godina i to potpuno nezavisno od obale, kako i danas stoje. Ovu prirodnu zbirku krečnjačkih stena priroda je oblikovala tako, da je najviša od njih iznosila čak 45 metara, dok se jedan njen deo nije urušio 2005. godine.

 

1

Foto: ebook-hou.edu.vn

U prošlosti, koja je ostala milionima godina iza nas, ove litice su tvorile deo prelepe i strme obale koju danas vidimo, dok vremenom nisu usled erozije ostale da stoje kao usamljeni spomenici prirode.

 

2

Foto: Travel Victoria

Plaža 12 Apostola, smeštena je 275 kilometara zapadno od Melburna (Melbourne), na otprilike 4 sata vožnje čuvenim velikim okeanskim putem (Great Ocean Road).

 

 

2_miliona_turista_3

Foto: TravelOnline

Ovaj magični predeo vrele Australije, po nekima i najlepšu plažu na svetu, poseti čak 2 miliona turista godišnje.

 

port_kempbel_4

Foto: Panoramio

Kolekcija krečnjačkih stena na obali, koje deluju na prvi pogled kao da ih je neko nehajno rasejao po pesku, deo su Port Kempbel nacionalnog parka (Port Campbell National Park).

 

ostalo_8_5

Foto: A Taste of Travel

Trenutno, na obali je ostalo samo 8 apostola, ali ime je ostalo kako bi ovo prelepo područje bilo, na neki način brendirano, kao izuzetno važna tačka turističke ponude Australije.

 

seizmicka_aktivnost_6

Foto: greatoceanroadaccommodation.directory

Asocijacija profesionalnih ribara Port Kempbela, pokušala je, ali nije uspela da spreči projekat iz 2002. godine, prema kome je predloženo preuređenje nacionalnog parka i same plaže zbog sve većeg broja turista, ali su svakako bili zadovoljni jer su izdejstvovali sprečavanje izvođenja seizmičkih istraživanja, za koja su snažno verovali da može da ugrozi okolinu, a posebno morskom ekosistemu.

 

urusavanje_7

Foto: Victorian Places

Krečnjački kolosi su zbog svoje trošne prirode posebno osetljivi na eroziju, koju prouzrokuju konstantno jaki okeanski talasi. 03. jula 2005. godine, 50 metara visoka litica se urušila, nakon čega ih je preostalo još 8.

 

tri_sestre_8

Foto: Austravel

Vodeći evidenciju, lokalne vlasti su pomislile da je 25. septembra 2009. godine došlo do urušavanja još jedne stene, ali se ispostavilo da je to samo manja litica iz grupe koje se zovu formacija Tri sestre.

 

eroyija_9

Foto: Redbubble

Procenjeno je da u proseku, godišnje, ovi krečnjački divovi erodiraju približno oko 2 santimetra.

 

nove_formacije_10

Foto: Parks Victoria

Uzimajući u obzir veliku erozivnu aktivnost talasa i jake vetrove koji duvaju u ovim predelima, naučnici očekuju u bližoj budućnosti formiranje novih apostola, koji bi izgledom bili gotovo identični kao već postojeći.

Naslovna fotografija:  Wikipedia