Nepregledna divljina, neistražena i prelepa prostranstva, na kojima se ovi zeleni gorostasi nalaze, možemo opisati kao neverovatne tvorevine prirode. Potpuno su jedinstvene u pogledu ekosistema kao i životinjskih vrsti koje ih naseljavaju. Zeleni dragulji planete Zemlje, o kojima je svaki podatak gotovo fascinantan.

 

amazon_kisne_sume

Amazon je mesto, koje biolozi smatraju domom čak polovine svih kišnih šuma na svetu.  Površina pod kojom su šume je 7 miliona kvadratnih kilometara.

(Foto: www.greendiary.com)

 

Amazon_unistavanje_suma

Podaci kažu da je u poslednjih 40 godina, sečom uništeno čak 20% ovih dragocenih šuma. Ove šume su dom više od 2 miliona različitih vrsta insekata.

(Foto:earthspacenews.com)

 

amazon_juzna_amerika

Područje amazonskih kišnih šuma zahvata trećinu ukupne površine Južne Amerike. Nazivaju se još i “Zemljina pluća”. (Foto: www.sheppardsoftware.com)

 

amazonke

Ime „Amazon“ potiče od Amazonki, grčkih mitskih ratnica, koje su se borile rame uz rame sa muškarcima i po predanju bile vrlo surove.

(Foto: odknjigedoduse.wordpress.com)

 

pesak_iz_sahare_na_amazonu

Pesak iz Sahare je prekookeanskim vetrovima uspeo da stigne i do amazonskih šuma i doprineo je obogaćivanju tla mineralima. Ironije li, pustinja je bukvalno oplodila tlo kišne šume. (Foto: www.youtube.com)

 

prastare_sume

U obliku u kojem postoje danas, ove šumske formacije postoje već 55 miliona godina, što će reći, da se za sve to vreme, ove prastare šumske tvorevine nisu ni malo promenile.
(Foto: www.amazonrainforestnews.com)

 

nema_mostova_na_amazonu

Na reci Amazon, koja je dugačka 6.997 kilometara, nije izgrađen ni jedan most.  2008. godine, Norveška je donirala milijardu američkih dolara namenjenih za očuvanje kišnih šuma.  (Foto: www.binglebogfacts.com)

 

amazon_obrnuti_tok

Nekada se desi da reka teče u suprotnom pravcu od uobičajenog, dakle od istoka ka zapadu. S obzirom da Amazon ima nekoliko izvornih reka, ova pojava se dešava kada iz druge reke naiđe veća količina vode. (Foto: www.worldatlas.com)

 

stablo

Postoji podatak koji kaže da ove kišne šume čini čak 400 milijardi stabala, koje se razvrstavaju u 16.000 različitih vrsta.
(Foto: www.tropicaltreeclimbing.com)

 

reka_ispod_reke

Sprovedena istraživanja kažu da ispod Amazona, na dubini od 4 kilometra, postoji podzemna reka, koja se zove Hamza, po naučniku (Valiya Mannathal Hamza) koji je predvodio tim koji je otkrio postojanje ovog akvifera. Smatra se da je Hamza reka slične dužine kao i Amazon, i uliva se u Atlantski okean duboko ispod površine. (Foto: news.mongabay.com)

 

 Uvodna fotografija: www.worldatlas.com