Srbija, objektovno mala zemlja, ali po brojnim parametrima, što zbog svog položaja, istorijske građe, ali i aktuelne situacije, veeoma interesantna narodima u okruženju, ali i onima koji dolaze iz daleka da bi je posetili. Svako može da ponese ovakve, ili pak onakve utiske iz naše zemlje, ali bez razlike, svaki stranac će svakako da ponese saznanje o čuvenoj srpskoj rakiji, ili „vatrenoj vodi“, koja muti razum onome ko je pije, ali i koja leči i krepi. U moru svega onoga što ljudi nazivaju rakijom, mi smo odlučili da sačinimo jedinstveni spisak od 10 autentičnih ukusa našeg nacionalnog pića, pa ko voli neka izvoli. Živeli!

 

Foto: backapalankavesti.com

Foto: backapalankavesti.com

Šljivovica.

Pravo nacionalno piće Srbije, gde čak 70% od ukupnog godišnjeg prinosa šljive odlazi u njenu proizvodnju. Ime je izvedeno od imena samog voća, a piće je autentično nastalo na prostoru Srbije.

 

Foto: kazanizarakiju.rs

Foto: kazanizarakiju.rs

Lozovača.

Dobija se destilatom neoceđenog fermentisanog dela grožđa plemenite vinove loze. U promet se pušta kao potpuno providna u sudovima koji ne otpuštaju boju.

 

Foto: vinopivorakija.com

Foto: vinopivorakija.com

Komovica.

Prirodna rakija, koja se dobija kao mešavina ispresovanog grožđa, vode i šećera. Najčešće je nusprodukt koji nastaje u toku procesa pravljenja vina.

 

Foto: bonapeti.rs

Foto: bonapeti.rs

Kajsija.

Autentično piće, natalo od slatkog ploda, za čije spravljanje se koriste plodovi koji nemaju komercijalni značaj zbog mehaničkih oštećenja kao što su prezrelost ili neugledan spoljni izgled.

 

Foto: poljoprivrednioglasi.com

Foto: poljoprivrednioglasi.com

Viljamovka.

U narodu, ovo piće je poznato i kao Kruškovača, a posebno se ceni ona koja je proizvedena od čistih sorti krušaka, što ju je na tržištu pozicioniralo na zavidno mesto.

 

Foto: pinterest.co.uk

Foto: pinterest.co.uk

Dunjevača.

Za spravljanje ove rakije koriste se zreli, slatki i najzdraviji plodovi autohtonih sorti dunje. Plodove koji su predviđeni za spremanje rakije, potrebno je brati kada su u potpunosti zreli.

 

Foto: receptizasvakog.com

Foto: receptizasvakog.com

Višnjevača.

Pre liker nego rakija, ali izuzetnog ukusa, dobija se dodavanjem lozove rakije u sirup od višnje, prilikom čega se dodaje i šećer. Prepoznaje se po jarko crvenoj boji, kao što je i sam plod.

 

Foto: privrednamreza.com

Foto: privrednamreza.com

Klekovača.

Vrsta rakije, takozvane prepečenice, koja se dobija kada se na 1 litar šljivovice doda 15-ak do 20 zrelih plodova biljke po imenu kleka. Ovde je važno ne preterivati sa klekom, da piće ne bi imalo izraženo gorak ukus.

 

Foto: cajeviza.net

Foto: cajeviza.net

Orahovača.

Smatra se veoma zdravim likerom koji je bogat jodom, a koji i medicina preporučuje pri lečenju štitne žlezde i brojnih drugih zdravstvenih tegoba.

 

Foto: stil.kurir.rs

Foto: stil.kurir.rs

Medovača.

Najbolje ju je opisati kao tradicionalni prirodni i okrepljujući napitak koji se svrstava u kategoriju likera. Poboljšava slabu cirkulaciju, a idealna je i kao aperitiv. Poslužuje se rashlađena.

Naslovna fotografija: Made-in-Germany.rs