Zemlja paradoksa i kontraverze. Zemlja dragulja i siromaštva, obreda i plemenskog života. Zemlja bosih prašnjavih nogu i biserno belih osmeha, zemlja rituala i gladi. Divlja, vruća i nesvakidašnja Afrika, svet za sebe. Sa jedne strane neukost, nestašica vode, građanski ratovi i bolesti, a sa druge strane najlepša priroda, običaji i tradicija, najbogatije životinjsko carstvo na svetu. Afrika možda jeste kontinent crne kože, ali je i postojbina zlatnih ljudskih srca.

ceremonije

Foto: keyword-suggestions.com

Plemenske igre, obredi i rituali čine folklor, ali i svakodnevicu ovog kontinenta nečim, sa čim ako imate sreće da se susretnete, pamtićete po neverovatnoj ljubavi, veri i posvećenosti, kojima se Afrikanci predaju, a bez kojih ne bi mogli da zamisle svoj život.  

gladna_deca

Foto: pri.org

Glad. Pored svakojakih oboljenja, najstrašnija ljudska muka, koju ne zaslužuje niko na svetu, a ponajmanje tek rođena deca, koja zaslužuju priliku da od svog života naprave nešto.

water-scarcity

Foto: all-about-water-filters.com

Za nas koji ne živimo u Africi gotovo nepojmljiva situacija, ali za ljude sa slika samo još jedna svakodnevna i mukotrpna borba za svaku kapljicu vode, do koje da bi došli, često pešače kilometre i kilometre .

obrazovanje

Foto: geography.name

 Iako je stepen obrazovanja izuzetno nizak, beleži se sve veća pojava otvaranja škola i obrazovnih centara, koji su u službi edukacije i pružanja elementarnog znanja mladim naraštajima, kojima se na taj način daje prilika za jedan novi život.

plemena

Foto: ultimateafricamag.blogspot.com

Plemenski način života i dalje je prisutan u većini afričkih zemalja, u kojima se tradicija nipošto ne zaustavlja i ne zaboravlja. Svako pleme unikatno je i specifično, te se mogu smatrati nekom vrstom kulturnog i sociološkog blaga.

porodica

Foto: afkinsider.com

Plemenski način života i dalje je prisutan u većini afričkih zemalja, u kojima se tradicija nipošto ne zaustavlja i ne zaboravlja. Svako pleme unikatno je i specifično, te se mogu smatrati nekom vrstom kulturnog i sociološkog blaga.

rudnik_u_africi

miningafricaonline.co.za

Samo jedan od brojnih rudnika, u kojima su smeštene ogromne količine dragog kamenja i plemenitih metala, a koji snabdevaju čitav svet ovim dragocenostima.

tezak_rad

Foto: afuathemuse.com

Težak život, pa samim tim i težak svakodnevni rad, uz minimalnu naknadu, koja ponegde iznosi svega par centi, na žalost, svakodnevica su na ovom, suncem ogrejanom kontinentu, od davnina.

zalazak_sunca

Foto: Pinterest

Kada zalazi sunce u afričkoj savani, stvara se osećaj da je veće nego sa bilo kog drugog mesta na svetu kad se posmatra. I više nego poseban doživljaj.

zivotinje

Foto: newsmobile.asia

Prebogat i raznovrsni životinjski svet, koji obitava na afričkom kontinentu, jedno je od najvećih bogatstava koje ovaj deo sveta poseduje i kojim može da se pohvali. 

Naslovna fotografija: Affinity Magazine