Govorili smo o njihovim ludorijama, navikama da podrede sve sebi, potrebama za hranom i mirom, sklonostima da od sebe naprave centar sveta, ali nikada zapravo nismo govorili o nekim osnovnim osobinama ovih voljenih bića. Ako ostanete sa nama, pronaćićete odgovore na neke od najzanimljivijih dilema i pitanja koje su ikada postojale na temu maca.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Jedna stara jevrejska legenda kaže da su mačke nastale kada je Noje molio Boga da mu pomogne da od pacova sačuva hranu na barci, pa je Bog učinio da lav kine i iz nosa izbaci mačku kakvu danas poznajemo.

 

Foto: psychologytoday.com

Foto: psychologytoday.com

Za razliku od pasa, u procesu domestifikacije, odnosno prilagođavanja zajednici sa čovekom, mačke nisu prošle kroz velike promene.

 

Foto: attackofthecute.com

Foto: attackofthecute.com

Izuzetno su osetljive na vibracije, pa su tako u stanju da osete zemljotres minimum 15 minuta pre čoveka, pre nego što se dogodi.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ako ste se pitali kako se mačke znoje, odgovor je isključivo kroz šape.

 

Foto: iizcat.com

Foto: iizcat.com

Japanci veruju da kada mačka ugine, ona se transformiše u superduha, što je usko povezano sa budističkim verovanjem da je telo mačke samo privremeno odmaralište velikih duhovnika.

 

Foto: petmd.com

Foto: petmd.com

Mačija vilica nema mogućnost da se pomera u stranu, pa iz tog razloga, mačke ne mogu da žvaću velike komade hrane.

 

Foto: 7-themes.co

Foto: 7-themes.co

Od svih ljudi koji dele svoj dom sa mačkom, ukupno 1/3 misli da njihovi ljubimci mogu da im čitaju misli.

 

Foto: vetstreet.com

Foto: vetstreet.com

Egipatski „mau“ je, kako stoje stvari, najstarija rasa mačke na svetu. Njeno ime na staroegipatskom jeziku znači bukvalno „mačka“.

 

Foto: frontpagemeews.com

Foto: frontpagemeews.com

Iznošenje mačaka sa teritorije Egipta bilo je strogo zabranjeno i kažnjavano smrću, ali su Feničani uspevali tu i tamo da prokrijumčare neku mačku i za velike pare je prodaju u Atini.

 

Foto: yourblog.in.ua

Foto: yourblog.in.ua

Najstariji poznati predak današnje mace živeo je pre oko 30 miliona godina, a naučnici ga bazivaju „Proailurus“, što na grčkom jeziku znači prva mačka.