Bivša Sovjetska, danas nezavisna država na prostoru srednje Azije. Po veličini je deveta zemlja sveta, koja u sebi krije velike lepote, poput glavnog grada Astane, pravog arhitektonskog i razvojnog čuda 21. veka. Odlučili smo da vam predstavimo ovu azijsku zemlju, koja bez puno pompe žuri da zauzme mesto na mapi najjačih.

 Konjsko_mleko

Kazahstansko nacionalno piće je fermentisano konjsko mleko.

Za ovo mleko je nadaleko poznata činjenica da je izuzetno zdravo i da sadrži nizak nivo masti.

(Foto: www.remotelands.com)

Astana_Kazahstan

Glavni grad Astanu možemo opisati kao ravničarski, a po malo i nadrealistički grad.

Zahvaljujući ubrzanom razvoju, grad poprima moderan futuristički izgled, zahvaljujući slavnim arhitektama Britancu, Lordu Normanu Fosteru i Italijanu, Manfrediju Nikoletiju, koji su udarili temelje ovom budućem megalopolisu. (Foto:www.citytimezones.info)

 

Ljudi_iz_celog_sveta

Kuća za sve.

Kazahstan je dom mnogih etničkih grupa. Na njegovom tlu obitavaju pripadnici 131 nacije, od čega većinu čine Kazahstanci sa 67% i Rusi sa 21%. (Foto: www.mydestinationunknown.com)

 

(FILES) A file picture taken on April 28, 2014 shows a Russian-built Proton rocket with Russian relay satellite Luch-5V and the Kazakh communication satellite KazSat-3 aboard blasting off from a launch pad in the Russian leased Kazakhstan's Baikonur cosmodrome. Russia on May 16, 2015 lost a Mexican satellite on launch just hours after a glitch with a manoeuvre involving the International Space Station, the latest in a string of embarrassing failures for its troubled space programme. AFP PHOTO, Image: 192179311, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Izlaz u drugi svet.

Ova zemlja poseduje sopstveni kosmodrom „Bajkonur“, koji predstavlja sedište ruskog svemirskog programa. Sagrađen je 50-ih godina prošlog veka i u potpunosti je dat Rusiji na upotrebu. (Foto: www.stoplusjednicka.cz)

 

Kazahstan_mapa

Na listi top 10 najvećih.

Sa površinom od skoro 3 miliona kvadratnih kilometara, Kazahstan je 9. zemlja na svetu po veličini. Bez obzira što samo jednim svojim delom izlazi na Kaspijsko jezero, ima svoju malu ratnu mornaricu. (Foto: sr.wikipedia.org)

 

Kazahstan_obala_Kaspijsko_jezero

Najbliži komšiluk.

Kao nezavisna država, graniči se sa Turkmenistanom, Uzbekistanom i Kirgistanom na jugu, na severu sa Rusijom, na istoku sa Kinom, a sa zapadne strane izlazi na Kaspijsko jezero.

(Foto: sr.conworld.wikia.com)

 

Usvajanje_dece

Jedna od vodećih zemalja sveta po pitanju međunarodnog usvajanja dece.

Ovo je pokrenulo brojne rasprave u kazahstanskom parlamentu, a jedna od glavnih tema je i tretman usvojene dece u inostranstvu. (Foto:www.srbijadanas.com)

 

Nursultan_Nazarbajev

Jedna glava.

Od sticanja nezavisnosti, Kazahstan vodi jedan čovek, a to je predsednik Nursultan Nazarbajev. Juna 2007. godine, parlament donosi ukaz kojim mu daje doživotnu političku moć i privilegije, na šta su njegovi kritičari reagovali optužbom da krši ljudska prava.

(Foto: arhiva.nacional.hr)

 

Nur_Astana

Najveća bogomolja.

Nur-Astana je najveća džamija srednje Azije, koja može da primi preko 5.000 vernika.

(Foto:www.beautifulmosque.com)

 

 Put_svile

Strateški dobra lokacija.

Veći deo čuvenog „Puta svile“, koji je imao za zadatak da trgovački poveže sredozemlje i Istočnu Aziju, prolazio je upravo kroz Kazahstan. (Foto: www.frontal.rs)