Kada se spomene njegovo ime i dan danas ima naroda koji se poklanjaju iz poštovanja. Bio je moćan i hrabar osvajač. Literatura ga je okarakterisala kao brutalnog imperatora, koji je odgovoran za milione oduzetih života. Mi smo odlučili da vam predstavimo onaj segment njegovog života o kome se malo zna, a onda sami prosudite ko je bio Džingis Kan.

 Temujin_osvajac

Bio je visok, nosio je dugu bradu i kosu, imao je zelene oči i izgledao potpuno „orijentalno“. Njegov život trajao je 65 godina. (Foto: wallpart.com)

Mongol_empire

Podigao je mongolsku imperiju, od plemena koja su naseljavala prostor između Kine i Rusije. Obuhvatala je Kinu, Pakistan, Irak, Koreju, Iran, Kazahstan, Jermeniju, Gruziju i delove Rusije. (Foto: history.stackexchange.com)

 

Kanova_deca

Verovao je da se čovekova snaga poznaje po potomcima koje ostavi iza sebe. Imao je desetine žena i decu sa mnogima od njih. (Foto: en.wikipedia.org)

Mongolski_ratnik_na_konju

Smatra se da su oko 8% Azijata posredni potomci Džingis Kana.

(Foto:en.wikipedia.org)

 

Genghis_Khan_on_royal

Pravo Kanovo ime bilo je Temudžin i označavalo je hrabrog ratnika.

(Foto: www.pinterest.com)

 

Borte_i_Temujin

U svojoj desetoj godini počinio je prvo ubistvo. Od njegove ruke stradao je njegov polubrat, a posvađali su se oko plena koji su lovili. Do svoje petnaeste godine, pobegao je iz ropstva, a u 16-oj godini se oženio sa Borte i orodio sa njenim plemenom. Iako je imao još puno žena tokom života, ona je bila jedina carica. (Foto: thewallmachine.com)

Potomci_Dzingis_Kana

Godine 1206. Temudžin postaje „Kan“, sa svoje 44 godine. Tada je i dobio ime Džingis.

(Foto: www.sciencedaily.com)

Gengis_Khan_death

Umro je 1227. godine, nakon što ga je kineska princeza kastrirala, u znak odmazde što joj je porodica pobijena. Ovaj njen očajnički potez odveo je velikog Kana u smrt.

(Foto: boredomrage.com)

Ogataj_Kan

Kako bi izbegao sukobljavanje sinova oko vlasti, za života je podelio zemlju na četiri dela i svaki je dobio po oblast na upravljanje. Titulu kana dobio je Ogedei, koji je i nastavio da širi imperiju. (Foto: sr.wikipedia.org)

Ruska_zima

Jedini je upamćeni ratnik koji je uspeo da osvoji neku rusku teritoriju u toku zime. (Foto: radchickblog.wordpress.com)

Naslovna slika: www.nationalturk.com