Pogledom na nebo, naročito ono vedro, primetićemo bezbroj zvezda. Gotovo sve one pripadaju jednoj istoj galaksiji. Mlečni put ili Kumovu slavu, možemo videti golim okom, a iza nje, udaljena od nas 27 000 svetlosnih godina, nalazi se crna rupa. Na nebu ima 88 sazvežđa, ali ne vide se podjednako sa svake strane zemljine polulopte. Takođe, neka sazvežđa se vide gotovo uvek, tzv. cirkumpolarna sazvežđa. Nazivi sazvežđa su latinski i grčki, često mitoloških imena.

Veliki medved (lat. Ursa Major): Ovo sazvežđe sadrži oko 149 zvezda i jedno je od najvećih na nebu. Pređašnji astronomi su primetili da ovo sazvežđe liči na kola ili kašiku, pa je ono imalo razne nazive. Pored zvezda, u sklopu ovog sazvežđa su i drugi nebeski objekti.
velikimedved

Kasiopeja (grč. Cassiopeia): Ovo sazvežđe je preko puta Velikog medveda i ima oblik slova W. Prema grčkoj mitologiji, Kasiopeja je bila etiopijska kraljica koja je tvrdila da je lepša od Nerida, pa je osuđena da žrtvuje ćerku Andromedu morskom čudovištu. Persej ju je spasio jer je skamenio čudovište, a Posejdon ju je kaznio tako što je osuđena da bude na nebu tokom cele godine. Sve ličnosti ovog mita imaju svoja sazvežđa.
kasiopeja

Mali medved (lat. Ursa Minor): Polarna zvezda (Severnjača) pripada ovom sazvežđu, a nalazi se na vrhu njegovog repa. Ona se vidi golim okom i iz najnaseljenijih delova planete, no, kompletan Mali medved ne može da se vidi uvek.

Zmaj (lat. Draco) Ovo sazvežđe se nalazi između Velikog i Malog medveda. Najsjajnija zvezda sazvežđa je Etamin. Legenda kaže da je to zmaj Ladon koji je čuvao vrt Hesperida, a koga je Herakle uspavao, ne bi li ukrao zlatne jabuke.

Orion (lat. Orion) je sazvežđe vidljivo samo u toku zime. Astronomi ga svrstavaju u red najlepših, jer se, pažljivim posmatranjem, vidi zamišljena leva ruka lovca koja drži štit, a vidljiva je i desna koja je podignuta. Takođe, vidi se i zamišljeni mač. Orion je udaljen od nas 1600 svetlosnih godina.
orion

Veliki pas (lat. Canis Major) sadrži veoma sjajnu zvezdu Sirijus, koja treperi i menja boje. Pripada Ptolomejevim sazvežđima. Pored zvezda sadrži i niz drugih nebeskih objekata.

Mali pas (lat. Canis Minor) se nalazi severoistočno od Velikog. Po legendi, zajedno sa Velikim psom, Mali pas prestavlja pratioce lovca Oriona.

Blizanci (lat. Gemini) je sazvežđe koje se nalazi iznad Orionove desne ruke. Ovo sazvežđe je specifično jer sadrži nekoliko planetarnih maglina od kojih jedna liči na glavu Eskima.
blizanci

Bik (lat. Taurus) sadrži crvenkastu zvezdu Aldebran. U ovom sazvežđu nalazi se jedno zvezdano jato. Naziv mu je Plejade. Ono sadrži 120 zvezda, a golim okom se vidi njih 9.
bik

Rak (Cancer) je sazvežđe koje je vidljivo u proleće, mada su mu zvezde slabijeg sjaja. Prema mitologiji, dok se Herakle borio sa hidrom, iz vode je izašao jedan rak koji je počeo da ga grize po nogama. Herakle ga je zgazio, a Hera je raka poslala na nebo, da bude sazvežđe.

 

Slike: wiki