Srpskih klasika ima, ne mali broj i čak ukoliko ste njihova dela čitali u vreme srednjoškolskih dana, savetujemo vam da se nekima od njih posvetite ponovo. Isto važi i za svetske klasike, jer tek sazrevanjem stičemo mogućnost da ih razumemo u potpunosti. Predlažemo sledećih 10 proznih ostvarenja, svesni da nismo nabrojali sve što bi vredelo pročitati.

1. Borisav Pekić – Vreme Čuda
Shvatite mehanizam autokratske vladavine, sadržanie  na svim nivoima ljudske istorije, u vidu religije, ideologija, vladavine različitih pojedinaca i sistema, ali i globalizacije i nasmejte joj se u lice.

2. Miloš Crnjanski – Dnevnik o Čarnojeviću
Kratak roman o mladoj osobi koja proživljava doba Prvog svetskog rata, te istovremeno promišlja o različitim periodima života, pretežno detinjstvu,  navešće vas da promislite o svom životu i stvarnosti u kojoj sve baš vi, baš danas, nalazite.

3. Ivo Andrić – Prokleta Avlija
Za ovaj kraći roman – novelu, Andrić nije dobio Nobelovu nagradu, ali je zavredio pažnju naše i svetske čitalačke publike. Razumite period istorije naših prostora, osetite patnju čoveka jednog doba i obogatite sebe za jedno kvalitetno čitalačko iskustvo.

4. Meša Selimović – Tvrđava
Da, ovo nije roman koji se čita u domaćoj lektiri, ali s obzirom  na to da ste Derviš i smrt sigurno pročitali, onda vam preostaje njegov nastavak – Tvrđava, roman koji će proširiti vašu čitalačku svest o životu u izolaciji.

5. Aleksandar – Tišma Upotreba Čoveka
Upotreba čoveka je antiratni roman o menjanju čoveka u ratno vreme, čoveka koji biva instrumentalizovan, izmenjen i uništen, a da to nije njegov lični poraz, već poraz društva i doba u kojim je iznikao.

6. Laza Lazarević – Pripovetke
Laza Lazerević je napisao samo 7 pripovedaka. Fantastičnih. Otvorio je probleme tadašnjeg društva (19. vek) u Srbiji, pisao je razumljivo, realistično, ali dubokoumno. Za čitanje ovih pripovedaka ne treba vam više od jednog dana.

7. Branislav Nušić – Drame
Svaka Nušićeva drama, primenjiva je na društvo u kom danas živimo. Prepune su onih eureka momenata + veoma su duhovite. Iskren savet da pročitate bar jednu.

8. Danilo Kiš – Peščanik
Mada bi, pre čitanja ovog romana, trebalo pročitati Rane jade i Baštu, pepeo,  jer je u pitanju svojevrsna triologija, Peščanik je Kišovo najzrelije prozno delo. To je roman o potrazi za ličnim identitetom, istorijom i porodocim, česta tema svih nas.

9. Rastko Petrović – Dan šesti
Avangardno promišljanje o albanskoj ratnoj golgoti koju je pisac sam doživeo, ne klizeći ni u jednom trenutku u sušti nacionalizam i patriotizam, jeste roman koji zavređuje veću pažnju od one koja mu je do sada ukazana.

10. Radomir Konstatinović – Filozofija palanke
Naslov dovoljno golica maštu. Ne propustite da se izmaknete iz palanke i razumete njen sistem opstanka.

Uvodna fotografija: sites.google.com