Kao što to biva u većini slučajeva, stvari uglavnom nisu onakve kakve deluju na prvi pogled. Mada, često nisu ni onakve kakve nam se učine na drugi pogled. Smisao je uvek skrivena od radoznalih očiju posmatrača, pa tako kada gledamo u tu simpatičnu lutku, rumenih obraza i ljupkog toplog osmeha, ni ne sanjamo da ona u sebi krije bar još nekoliko istih takvih milih i dragih osmeha. Govorimo o ruskim babučkama, koje su vremenom postale nacionalni simbol ove velike i po svemu specifične zemlje. Ako vas zanima kako su one nastale, šta ustvari predstavljaju i kako se prave, zapravo ste na idealnom mestu jer smo mi bili uporni, otvarali jednu za drugom dok nismo došli do one najmanje.

 

Foto: srpskoruskiklubuzice.rs

Foto: srpskoruskiklubuzice.rs

Iako ih svet poznaje kao “babuške”, ove ruske drvene igračke pravilno se zovu Matrjoške, što je ruski izraz za matrijarhat, a i one u osnovi predstavljaju majku, a ne baku.

 

Foto: mojenovosti.com

Foto: mojenovosti.com

Sastoje se od nekoliko lutki koje se rasklapaju i svaka je manje, odnosno veća od prethodne, a stavljaju se jedna u drugu.

 

Foto: truerussianvillage.ru

Foto: truerussianvillage.ru

Postoji teorija koja kaže da ovo nije izvorno ruska igračka, već da je u Rusiju stigla tek nakon Rusko – japanskog rata. Takođe se dodaje da je prvobitna inspiracija Matrjoškama bila figurica budističkog mudraca Fukurumua.

 

Foto: stranijezici.com

Foto: stranijezici.com

Vremenom, od ćelavog dekice, čija je glava bila velika od dubokih budističkih misli, lutka je evoluirala u rusku ženu u narodnoj nošnji. Za nju je ubrzo vezano ime Matrjona, a Matrjoška je samo deminutiv tog imena, poput tepanja.

 

Foto: telegraf.rs

Foto: telegraf.rs

Prvi primerci matrjoški pojavili su se oko 1890. godine i njihova izrada se pripisuje cenjenom drvodelji Zvjozdočkinu i umetniku Maljutinu.

 

Foto: hrvatskiaukcije.com

Foto: hrvatskiaukcije.com

Za njih se vezuje kvalitetan ručni rad, dobijen najpre oblikovanjem drveta, a zatim bojenjem i lakiranjem sa najkvalitetnijim bojama i lakovima. Specijalne edicije ovih lutaka nisu čak ni bojene, već su u potpunosti ručno rezbarene, što ih čini dodatno dragocenim.

 

Foto: blog.stranijezici.com

Foto: blog.stranijezici.com

Bez razlike, uvek se izrađuju u cilindričnoj formi, bez ruku, jer su one naslikane i bez dodatnih predmeta.

 

Foto: dnevno.rs

Foto: dnevno.rs

Tradicionalno, lutke prikazuju stamene i jake ruske žene, međutim, neke kolekcije sadrže i prikazane muškarce, kao što sun a primer one, koje prikazuju savremene političare. 

 

Foto: opanak.net

Foto: opanak.net

Prve Matrjoške su se sastojale od 8 lutkica, da bi kasnije uglavnom u kompletu bilo 6.

 

Foto: blog.editorialparaisoperdido.com

Foto: blog.editorialparaisoperdido.com

Postoje sociolozi, koji rusku babušku porede sa “paleolitskom venerom”, za koju se vezuje strogi matrijarhat, koji su vodile jake i sposobne žene, a sam princip ženskih lutaka koje se nalaze jedna u drugoj porede sa konceptom plodnosti i rađanja.

Naslovna fotografija: Pinterest